Main content

Inhoud

Hope werd gered van de kersttafel

Nieuws: 17 november 2021
Slacht

Hope werd geboren om te eindigen als kerstkalkoen. Maar gelukkig werd ze gered en zal ze nooit in het slachthuis terechtkomen. Hope en haar zusjes zullen deze kerst in vrijheid kunnen vieren en roepen op om dit jaar te kiezen voor een plantaardige kerst.

Lees ook: Een Animal Rights animatie: laat de kerstkalkoen van tafel.

Vleugels uitslaan

De geredde kalkoenkuikens ontdekken hun nieuwe wereld stapje voor stapje. Hun blauwe oogjes scannen de omgeving terwijl ze voor het eerst buiten komen, over de herfstblaadjes wandelen en die onder hun pootjes horen knisperen. Frisse buitenlucht vult voor de eerste keer hun longen. Warm zonlicht op hun hoofdje. Kalkoenen in de vleesindustrie krijgen nooit de kans om dit te ervaren: zij blijven hun hele leven lang opgesloten in schimmige stallen zonder frisse lucht en zonlicht.

Hope en haar zusjes houden er van om hun vleugels uit te slaan, iets wat hun broertjes en zusjes in de stallen niet meer zullen kunnen. Vlak voor ze naar het slachthuis gaan is de bewegingsruimte zodanig beperkt omdat ze zo dicht op elkaar gepropt zullen zitten.

Hoop voor Hope

Hope werd gered van een troosteloos bestaan in een schimmige stal, waar ze met duizenden andere broertjes en zusjes boven haar eigen uitwerpselen leefde. Elk van hen werd alleen maar geboren om kort erna al te sterven: na slechts 15 tot tot 21 weken zouden ze vlak voor kerst naar het slachthuis afgevoerd worden. Eerst zouden ze bruut gevangen worden en op transport gezet worden zonder voer of water om daarna een akelige dood tegemoet te gaan in het slachthuis. In 2020 werden volgens de cijfers van Statbel meer dan 760.000 kalkoenen geslacht in België. Nederlandse kalkoenen worden in het buitenland, vooral in Duitsland, geslacht. Het laatste Nederlandse kalkoenenslachthuis sloot in 2005.

Gelukkig werden Hope en haar zeven zusjes gered van een triest bestaan in de smerige stallen en een eng einde als kerstkalkoen. Zij kunnen nu in alle rust en vrede genieten van hun leven én van een echte diervriendelijke kerst.

Help de kalkoentjes aan een naam!

We zijn nog op zoek naar mooie, leuke namen voor drie zusjes van Hope. Wil jij graag een naam helpen kiezen? Mail dan jouw voorstel naar info@animalrights.be en we maken de komende weken de drie namen bekend.

Waarom slechts drie namen? Dat is goed nieuws, want vier kalkoentjes krijgen heel binnenkort een nieuwe, warme thuis en zullen daar een naam krijgen.

Actie voor de kerstkalkoenen

Tijdens de nacht van 6 op 7 december 2021 organiseert Animal Rights vanaf 23:00 tot 02:00 uur een serene wake bij het kalkoenenslachthuis Volys Star in het West-Vlaamse Lendelede.

Het wordt een serene actie waarbij we afscheid nemen van de kalkoenen in de vrachtwagens. We brengen de dieren in beeld tijdens hun laatste levensmomenten en tonen hen een eerste en laatste blijk van compassie en mededogen.


Kom samen met ons actievoeren voor de kerstkalkoenen!

Animal Rights helpt je op weg met inspiratie voor een vredige, plantaardige kerst. Kies plantaardig deze kerst. Voor Hope.