Main content

Inhoud

Het zeester verhaal - Maak een verschil!

Nieuws: 10 april 2021
Animal Rights

‘The Star Thrower’ (of ‘starfish story’) komt uit een essay met dezelfde naam van de Amerikaanse antropoloog, filosoof en natuurwetenschappelijk schrijver Loren Eiseley (1907-1977). Het in 1969 gepubliceerde verhaal is een perfecte illustratie van Animal Rights officieuze motto - “Voor ons telt: elk dier is een individu met recht op leven en welzijn” - en ethiek.

We delen deze inspirerende tekst graag met je:

“Er was eens een wijze man die naar de oceaan ging om daar te schrijven. Hij had de gewoonte om op het strand te wandelen voordat hij aan zijn werk begon.

Op een dag, terwijl hij langs de kust liep, keek hij over het strand en zag een menselijke figuur bewegen als een danser. Hij glimlachte bij de gedachte dat iemand met de dag zou dansen en dus liep hij sneller om die persoon in te halen.

Toen hij dichterbij kwam, merkte hij dat de figuur die van een jonge man was, en dat hij helemaal niet aan het dansen was. De jongeman reikte naar het strand, raapte kleine voorwerpen op en gooide ze de oceaan in.

Hij kwam nog wat dichterbij en riep: "Goedemorgen! Mag ik vragen wat je aan het doen bent?"

De jongeman dacht even na, keek op en antwoordde: "Zeesterren in de oceaan gooien."

“Mijn vraag is dan, waarom je zeesterren in de oceaan gooit?” vroeg de ietwat verwonderde wijze man.

Hierop antwoordde de jongeman: “De zon is op en het tij loopt af. Als ik ze er niet in gooi, gaan ze dood.”

Toen hij dit hoorde, merkte de wijze man op: "Maar jongeman, realiseer je je niet dat er kilometers en kilometers strand zijn en dat er langs elke kilometer zeesterren zijn? Je kunt onmogelijk een verschil maken!"

Hierop bukte de jongeman zich, raapte nog een zeester op en gooide die in de oceaan. Toen deze het water raakte, zei hij:
"Het maakte een verschil voor deze.”"

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer