Main content

Inhoud

Grote stalbrand in Heusden: 43.000 kippen vinden de dood

Nieuws: 25 april 2022
Slacht

Nog geen week nadat het 'goede' nieuws van het dalende aantal stalbranden naar buiten kwam, sloeg het noodlot weer toe. Zo'n 43.000 kippen vonden maandag 25 april een gruwelijke dood bij een stalbrand in het Brabantse Heusden.

Tienduizenden dieren sterven een gruwelijke dood

De brand die maandag 25 april in Heusden (Noord-Brabant) in twee kippenstallen woedde, heeft aan 43.000 dieren het leven gekost.

De veiligheidsregio noemde de brand al snel na de eerste melding, rond twaalf uur, "zeer groot en uitslaand". Enorme dikke donkere rookwolken stegen op en waren in de wijde omgeving te zien. Op foto's was te zien hoe vlammen uit het dak van de kippenstal sloegen. De brandweer probeerde met man en macht te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar een woonhuis en andere stallen. Over een oorzaak van de brand kon de woordvoerder op dat moment nog niets zeggen.1

Dalend aantal stalbranden geeft vertekend beeld

Uit cijfers die het Verbond van Verzekeraars afgelopen donderdag publiceerde, bleek dat het aantal stalbranden flink was gedaald de afgelopen tijd. In 2021 stond het aantal op 35: er kwamen dat jaar 6915 dieren om. In 2020 ging het nog om 54 stalbranden, met de dood van 108.794 dieren als gevolg.

In 2021 werd er naar aanleiding van de vele stalbranden en hoge aantallen omgekomen dieren in de jaren daarvoor nog onderzoek gedaan door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de brandveiligheid in Nederlandse stallen. In een snoeihard rapport concludeerde de Raad dat de overheid te weinig doet om stalbranden te voorkomen. Er is nauwelijks wet- en regelgeving om de brandveiligheid te verbeteren. De branden ontstaan in de stallen door problemen met elektra of defecte apparatuur. Door ammoniakdampen kan kortsluiting ontstaan.1

Nadat bekend werd dat de meest recente cijfers van het Verbond van Verzekeraars plotseling een heel ander beeld schetsten van de situatie in 2021, vroeg zowel NU.nl als de Volkskrant Animal Rights om een reactie.2 3 Wij hebben laten weten dat er, ondanks de daling, geen enkele reden was tot enthousiasme. Animal Rights campagnecoördinator Anna Krijger: "Vanwege Corona en de uitbraak van de vogelgriep was 2021 een atypisch jaar. Veel (kippen)stallen stonden leeg. Dan loopt het aantal slachtoffers al snel terug, maar dat zegt niets over eventuele verbeteringen in brandveiligheid. Er is geen enkele garantie dat hiermee een trend is ingezet."

Helaas bleken de zorgen van Animal Rights terecht. Nog geen week later vinden er weer tienduizenden dieren de dood in een grote brand. Wat Animal Rights betreft is een einde aan de intensieve (pluim)veehouderij de enige duurzame oplossing.