Main content

Inhoud

Grote mars op Wereldproefdierendag Gent

Nieuws: 14 februari 2020
Dier­proeven

Zaterdag 25 april 2020 organiseert Animal Rights voor Wereldproefdierendag een grote mars in Gent voor de vervanging van dierproeven. Met de mars vragen we aandacht voor alle proefdieren die wereldwijd gemarteld en gedood worden. Jen Hochmuth van Animal Rights: "België blijft de Europese topper op vlak van proefdierenleed, dit is ronduit schandalig! Dat is de reden waarom we met zijn allen op Wereldproefdierendag aan de alarmbel gaan trekken."

Proefdieren worden beschouwd als louter reageerbuizen en weggegooid alsof ze levenloze objecten zijn wanneer ze niet van nut zijn voor de onderzoeker. Dit moet stoppen!

Jen Hochmuth, Animal Rights

Actie tegen dierproeven hard nodig

Volgens de laatste officiële cijfers werden er in de EU in 2017 alleen bijna 24 miljoen proefdieren getraumatiseerd, gemarteld, ziek gemaakt, vergiftigd, uitgehongerd of simpelweg als overbodig of ongeschikt afgemaakt. Het gaat o.a. om muizen, cavia’s, konijnen, ratten, kippen, varkens, vissen, katten, honden en apen die gedwongen worden om hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking te stellen. 1

Onder het mom van de wetenschap proberen dierproefnemers ons wijs te maken dat proefdieren nooit onnodig gedood worden. Maar van de 24 miljoen proefdieren werden er maar 10 miljoen effectief voor dierproeven gebruikt. De rest van de bijna 14 miljoen proefdieren werden gebruikt voor het creëren en het fokken van genetisch gemodificeerde dieren, gedood voor hun lichaamsdelen, gebruikt als fokmachines of gewoon weggegooid omdat ze niet voldoen aan de "juiste" voorwaarden op het "juiste" moment.

Jen Hochmuth: "Proefdieren worden beschouwd als louter reageerbuizen en weggegooid alsof ze levenloze objecten zijn wanneer ze niet van nut zijn voor de onderzoeker. Dit moet stoppen!"

België in de top 5 van de meeste dierproeven op honden en de meest pijnlijke dierproeven. Dit is ronduit schandalig!

Jen Hochmuth, Animal Rights

België plaats 5 voor de meeste dierproeven op honden en de pijnlijke dierproeven

België staat met 1.856 dierproeven op honden in 2017 op de vijfde plaats en voert daarmee zelfs meer dierproeven uit dan Spanje. In België werden er ook twee keer zo veel proefhonden gebruikt dan in Nederland. Nederland is met 909 proefhonden op de zevende plaats beland.

België staat ook in de top 5 van de lidstaten met het hoogste aantal proefdieren die ernstige pijn lijden. Volgens de statistieken is het aantal proefdieren dat ernstige pijn lijdt 1 op 10, terwijl in België bijna 1 op de 5 proefdieren ernstig lijdt.

Lees meer: België verslaat Nederland als topper proefdierenleed

Wat willen wij?

We willen dierproeven zo snel mogelijk vervangen door alternatieven.

Dat kan als de overheid stopt met het subsidiëren van dierproeven. Gebruik de middelen voor de transitie naar proefdiervrij onderzoek.

Wetenschappers moeten ómdenken: stel de wetenschappelijke vraag centraal. Verbeter de internationale samenwerking van bedrijven, overheid en belangenorganisaties, en deel en verspreid kennis.

Regel dat alternatieven voor dierproeven sneller worden geaccepteerd binnen de wetgeving, zodat dierproeven sneller kunnen worden vervangen.

Met ons nieuwste project Animal Free Science willen we de verandering stimuleren om dierproeven te vervangen door proefdiervrije onderzoeksmethoden met een directe toepassing voor de mens.

Sinds 1979 is Wereldproefdierendag wereldwijd de dag voor acties en marsen. Het is jouw moment om een stem te zijn voor de stemlozen.

Animal Rights heeft een eventpage aangemaakt op Facebook.

Wat gaan we doen?

  • Animal Rights infostand en vegan eetkraampjes van Qourgette, Praise Seitan en Catberry
  • Mars door de straten van Gent
  • Sprekers
  • Grootste actie ooit tegen dierproeven in België

Locatie: Korenmarkt, Gent vanaf 12u30

Tijdschema

  • 12:30 Verzamelen Korenmarkt met Animal Rights Infostand met merchandise en vegan eetkraampjes van Qourgette, Praise Seitan en Catberry
  • 13:00 opstellen achter spandoeken en protestborden
  • 13:15 mediamoment: o.a. livestream op Facebook
  • 13:30 vertrek mars
  • 16:00 einde mars Korenmarkt