Main content

Inhoud

Geen herbouw varkensflat Knorhof!

Nieuws: 16 februari 2022
Slacht

De beruchte varkensbaron Straathof krijgt geen vergunning voor de herbouw van varkensflat Knorhof. Daarmee wordt de bouw van een megastal voorkomen die maar liefst 37.000 varkens zou kunnen huisvesten.

Op 27 juli 2017 kwamen in het Gelderse Erichem ruim twintigduizend varkens om tijdens een grote brand in Knorhof. Niet eerder waren er in Nederland zoveel varkens omgekomen bij één stalbrand. Toch wilde eigenaar Straathof, die in Duitsland een beroepsverbod heeft, herbouwen en uitbreiden.

Provincie zet procedure stop

Op 12 januari 2022 leverde Sebava bv, de huidige naam van het Straathof ‘varkensimperium’, een aangepaste aanvraag aan voor de herbouw van ‘De Knorhof’ langs de Burensewal tussen Kapel-Avezaath en Erichem. De provincie Gelderland is bevoegd gezag en moest daar een oordeel over vellen. Begin februari stelde de provincie de aanvraag echter buiten behandeling. De provincie zet de procedure stop, “omdat het dossier voor de aanvraag niet compleet was’’, aldus een provinciewoordvoerder.

Dat gaf de gemeente Buren de kans om vrijdag 11 februari in een besloten vergadering een zogenaamd voorbereidingsbesluit te nemen. Daarmee zet de gemeente de eerste stap om een de terreinen van de voormalige Knorhof een andere bestemming te geven. De gemeente heeft een jaar de tijd om een nieuw bestemmingsplan voor te bereiden. In de tussentijd hoeft ze niet in de weer te gaan met nieuwe aanvragen. De gemeente heeft bij de provincie kenbaar gemaakt niet mee te willen werken aan uitbreiding van het bedrijf. 1

Nog niet definitief

Dit is nog geen definitieve streep door de herbouw van ‘De Knorhof’, maar Animal Rights vertrouwt erop dat het steeds verdere uitstel leidt tot afstel! Door talloze initiatieven van onder andere dierenrechtenorganisaties en buurtcomités brokkelt het Straathof-imperium steeds verder af. Eerder dit jaar werd de locatie in Raalte afgebroken - ook deze terreinen kregen een andere bestemming.

Animal Rights had een petitie lopen tegen de herbouw van Knorhof, die inmiddels 20.000 handtekeningen telt. Deze zullen we zo spoedig mogelijk overhandigen om onze steun te betuigen aan de plannen van de gemeenten voor de herbestemming.

Undercoverbeelden

In het voorjaar van 2016 maakte Animal Rights undercoverbeelden bij De Knorhof. Op de beelden was te zien dat de stal slecht was onderhouden, dat zeugen geen water tot hun beschikking hadden en hoe een verzwakt, afgedankt biggetje naar adem hapt terwijl hij of zij bovenop haar dode soortgenoten in een kruiwagen lag, wachtend op de dood.