Main content

Inhoud

FrieslandCampina moet stoppen met commerciële beïnvloeding op scholen

Nieuws: 22 november 2020
Animal Rights

Animal Rights wil een einde aan het schoolmelkprogramma van FrieslandCampina. De organisatie heeft een voorbeeldbrief opgesteld waarmee ouders protest kunnen aantekenen. Willem Vermaat van de dierenrechtenorganisatie: “Schoolmelk is schaamteloze propaganda. Commerciële inmenging in het onderwijs zouden we nooit moeten toestaan. Coca-Cola mag ook geen Schoolcola uitdelen, maar de overheid kan Schoolmelk in stand houden door de wijdverbreide fabel dat melk nodig is voor een goede gezondheid.”

Neutraal onderwijs

Animal Rights stelt dat het onderwijs gevrijwaard moet zijn van verbintenissen met commerciële bedrijven. Schoolmelk stelt kinderen bloot aan een product en een merk. Dat heeft blijvende invloed. Het tast daarom de neutraliteit van de school aan. Animal Rights hekelt het vooral dat Schoolmelk kinderen het idee meegeeft dat zuivel een normaal product voor iedereen is. Vermaat: “Koemelk is voor een kalfje. Onderwijs zou kinderen kritisch moeten laten nadenken over of mensen wel koemelk moeten drinken in plaats van het te propageren. Zeker als je bedenkt dat er in de zuivelindustrie veel dierenleed is, zoals het scheiden van kalfjes van hun moeders.”

Melk moet niet

Melk is niet nodig voor een goede gezondheid. Vermaat: “Koemelk heeft volgens de wetenschap voordelen en nadelen. Wat vaststaat is dat een plantaardig eetpatroon met veel groenten en fruit gezond is. Ook is zeker dat veel kinderen te weinig groenten en fruit eten. Scholen kunnen zich dus beter met dat probleem bezig houden.”

Protestbrief

Animal Rights heeft een voorbeeldbrief opgesteld, zodat ouders protest kunnen aantekenen tegen Schoolmelk. De brief is hier te downloaden.