Main content

Inhoud

Ernstige dierenmishandeling voor Ahold Delhaize - Discriminatie van Aziatische consument

Nieuws: 19 november 2020
Slacht

Terwijl multinational Ahold Delhaize in Nederland en België goede sier maakt door geen eieren meer te verkopen van hennen die hun leven slijten in legbatterijen, zet het haar Aziatische klanten nog steeds eieren voor van kippen die hun korte bestaan doorbrengen in vreselijke draadgaas kooitjes.

De internationale organisatie Equitas Global deed onderzoek naar de leveranciers van Ahold Delhaize’s Super Indo supermarktketen in Indonesië en vroeg Animal Rights om de verontrustende beelden en bevindingen met de Nederlandse en Belgische consumenten van Albert Heijn en Delhaize te delen. 1 In totaal telt Indonesië zo’n 170 Super Indo-supermarkten. 2

Lees hier meer over kooikippen in Nederland en België

Ahold lijkt te denken dat hun Aziatische klanten niet dezelfde behandeling verdienen als Europese en Amerikaanse klanten of minder zouden geven om dierenwelzijn.

Bonnie Tang, Equitas Global

De beelden

Meest schokkend zijn de kleine draadgaas kooien van de legbatterijen gefilmd bij een van de eierleveranciers van Ahold Delhaize in Indonesië (Aneka Jaya). De kooien zijn zo krap dat de hennen zich niet of nauwelijks kunnen omdraaien of hun vleugels uitslaan. Deze dieren worden voor Ahold Delhaize mishandeld. Deze huisvestingsvorm is niet voor niets in een groot deel van de wereld verboden.

Op de beelden zijn ook de smerige condities te zien en zijn de risico’s voor de voedselveiligheid en volksgezondheid gemakkelijk voor te stellen: de hoog opgestapelde uitwerpselen, aangekoekt op kooien en apparatuur en hoe wilde vogels het bedrijf vrij in en uit lopen, waardoor vogelgriep en andere ziektes zich zouden kunnen verspreiden.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en een twaalftal internationale onderzoeksteams hebben vastgesteld dat legbatterijsystemen, zoals de systemen die Ahold in Indonesië bevoorraden, tot 33 keer meer risico op salmonellabesmetting lopen.

We dringen er bij Ahold Delhaize op aan om Aziatische klanten gelijkwaardig te behandelen en de verkoop van wrede kooi-eieren in de winkels in Indonesië per direct te beëindigen.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Kooivrij

Vrijwel alle andere Europese detailhandelaars, die in Azië actief zijn, hebben een tijdlijn vastgesteld voor de verkoop van enkel kooivrije eieren in de regio, waaronder Tesco, Metro, CarreFour, Auchan, Aldi en Marks & Spencer.

Meer dan vijftig toonaangevende levensmiddelenbedrijven hebben zich ertoe verbonden om in Indonesië alleen kooivrije eieren te gebruiken, waaronder Starbucks, Subway, Burger King en Nestlé.

Ahold Delhaize

Bij Albert Heijn en Delhaize België zijn al enkel kooivrije eieren te koop. Maar Ahold heeft verder alleen een tijdlijn opgesteld voor een kooivrij ei-assortiment in de Verenigde Staten (Stop & Shop, Giant/Martin’s, Giant Food en Peapod tegen 2022 en Food Lion and Hannaford in 2025) en Europa (Mega Image, Albert, Alfa Beta en Delhaize Serbia in 2025). 1

“Ahold lijkt te denken dat hun Aziatische klanten niet dezelfde behandeling verdienen als Europese en Amerikaanse klanten of minder zouden geven om dierenwelzijn," zegt Bonnie Tang, campagnemanager van Equitas Global. “Dit is een vorm van discriminatie.”

“Het bedrijf is achteropgeraakt bij andere toonaangevende retailers op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn. We dringen er bij Ahold Delhaize op aan om Aziatische klanten gelijkwaardig te behandelen en de verkoop van wrede kooi-eieren in de winkels in Indonesië per direct te beëindigen, zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Hoewel kooivrij niet betekent dat de eieren ook wreedheid-vrij zijn, is dit een noodzakelijke eerste stap.”

Het is tijd voor Ahold om de achterstand op andere toonaangevende retailers in te lopen en wereldwijd kooivrij te gaan!

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer