Main content

Inhoud

Eendenslachter Tomassen Duck-To aangepakt

Nieuws: 16 april 2018
Slacht

Eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo krijgt een boete van € 15.000,- per week als ze niet minder eenden gaan slachten. Dat heeft de gemeente Ermelo besloten. Al in oktober 2016 werd geconstateerd dat er elke dag te veel eenden worden geslacht zonder de vereiste vergunning.

Animal Rights campagnemedewerker Jessica Smit: “Wij hebben eerder dit jaar een handhavingsverzoek ingediend, omdat er al anderhalf jaar lang illegaal wordt geslacht door Tomassen. De gemeente neemt nu eindelijk maatregelen. Tomassen moet zich aan de regels houden.”

Tomassen Duck-To neemt het niet zo nauw met dierenwelzijn en blijft de regels overtreden.

Jessica Smit, Animal Rights

Enige slachterij in Nederland

Na de overname van eendenslachterij VSE in harderwijk is Tomassen de enige overgebleven eendenslachter in Nederland. Door de overname is de slachtcapaciteit flink gestegen. 1 Het bedrijf heeft echter helemaal niet de benodigde vergunningen om zoveel eenden te mogen slachten.

Er wordt stelselmatig buiten de toegestane uren geslacht. Ook zijn er verschillende wijzigingen aangebracht binnen de slachterij, zonder dat hier een omgevingsvergunning voor is verleend. De slachterij moet nu terug worden gebracht naar de vergunde staat, anders riskeert het een last onder dwangsom van € 15.000,- per week.

Undercover bij Tomassen

Tomassen Duck-To neemt het niet zo nauw met dierenwelzijn en blijft de regels overtreden. In augustus bracht Animal Rights beelden naar buiten van een elf maanden durend onderzoek naar eendenfokkerijen in Hierden en Ermelo. De resultaten waren schokkend. Vele eenden op de fokkerijen zaten onder de viezigheid, omdat ze zich niet konden wassen. Daarnaast waren er talloze hulpbehoevende, zieke dieren die aan hun lot werden overgelaten. Ook deze bedrijven zijn eigendom van of gelieerd aan Tomassen Duck-To.

Inmiddels hebben 15.000 mensen de petitie van Animal Rights voor een algeheel verbod op de eendenfokkerij ondertekend.