Main content

Inhoud

Eendenfokkers houden openbaarheid inspectierapporten tegen

Nieuws: 16 februari 2018
Slacht

Meer dan de helft van alle eendenfokkers in Nederland heeft een zienswijze ingediend bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Zij willen hiermee de openbaarheid van door Animal Rights opgevraagde inspectierapporten bij hun fokkerijen tegenhouden. Animal Rights directeur Robert Molenaar is verbaasd: “De eendenfokkers beweren keer op keer dat de NVWA geen misstanden op hun bedrijven heeft geconstateerd. Als dat zo is, dan zou je toch juist voor openbaarmaking zijn?”

Bekijk de tijdlijn van onze campagne.

We willen weten of de NVWA dezelfde misstanden heeft geconstateerd.

Robert Molenaar, Animal Rights

Inspecties

Eind augustus 2017 heeft Animal Rights de volgende inspectierapporten opgevraagd:

  • Afschriften van alle inspectierapporten, waarschuwingen en boeterapporten die betrekking hebben op de Nederlandse eendenfokkerijen. Volgens de NVWA gaat het om 105 documenten.

  • Afschriften van inspectierapporten die betrekking hebben op de eendenslachterijen in Harderwijk* en Ermelo. Volgens de NVWA gaat het om 20 documenten.

Rechtbank

Animal Rights is inmiddels naar de rechtbank gestapt omdat de NVWA geen tijdige beslissing heeft genomen over de openbaarmaking van de stukken. Animal Rights directeur Robert Molenaar: “We hebben zelf meerdere misstanden bij verschillende eendenfokkerijen op camera vastgelegd. De NVWA heeft naar aanleiding van onze beelden geen actie ondernomen. Nu zijn we zes maanden verder en nog altijd zijn de opgevraagde documenten niet openbaar. We willen weten of de NVWA dezelfde misstanden heeft geconstateerd.”

*Deze is inmiddels gesloten