Main content

Inhoud

'Drinkt u wel eens moedermelk?'

Nieuws: 9 februari 2023
Slacht

Animal Rights gaat de straat op om mensen te informeren over het leed achter de zuivelindustrie en over lekkere plantaardige alternatieven. Lang niet iedereen weet dat koemelk gewoon moedermelk voor kalfjes is!

Koemelk is voor het kalfje

Veel mensen kijken even verschrikt als je ze vraagt of ze moedermelk drinken. "Nee, natuurlijk niet!" is het meest gehoorde antwoord. Al snel blijkt dat de meeste mensen wel koemelk drinken en er niet bij stilstaan dat dit moedermelk is. Maar dat is het natuurlijk wel: een koe moet eerst een kind baren voordat ze melk produceert. En die melk is voor het kind bedoeld, niet voor onze vla. Wij, volwassen mensen, hebben geen moedermelk nodig. En zeker niet van een koe.

Animal Rights doet al jaren onderzoek naar de zuivelindustrie. Van de geboorte van een kalfje tot de dood van een koe in het slachthuis: onze undercoverbeelden spreken boekdelen. Wie nog moedermelk van een koe (of geit of schaap) drinkt, doet er goed aan om deze beelden te bekijken.

Wil je meer weten over het bestaan van een koe in de Nederlandse melkveehouderij? Bekijk hier onze undercoverbeelden.

Wil je meer weten over hoe een melkkoe aan haar einde komt in een Nederlands slachthuis? Bekijk hier onze undercoverbeelden.

Biologisch is geen oplossing

Animal Rights zet zich in vóór dierenrechten en tégen het exploiteren van dieren voor menselijk gemak of genot. Daarom moedigen we iedereen aan om voor plantaardige zuivel te kiezen.

We krijgen vaak de vraag of biologische koemelk dan wel 'goed' is. Er zijn inderdaad verschillen tussen biologische en reguliere bedrijven. De productie van biologische melk is wat minder schadelijk voor het milieu dan 'gewone' melk: op een biologisch bedrijf wordt er bijvoorbeeld geen kunstmest gebruikt. De koeien hebben het iets minder zwaar dan op een regulier bedrijf. Ze mogen bijvoorbeeld vaker naar buiten.

Toch is biologische zuivel op geen enkele manier een diervriendelijk alternatief. De kalfjes worden nog steeds bij hun moeder weggehaald, de stierkalfjes zijn nog steeds een 'restproduct' en alle dieren eindigen in hetzelfde slachthuis. Plantaardige zuivel is lekker, gezond en niemand heeft er voor hoeven lijden!

Lees ook: de vijf meest gestelde vragen over zuivel.

Animal Rights gaat de straat op

Ook dit jaar deelt Animal Rights weer flyers uit en gaan we in gesprek met mensen op straat. Misschien binnenkort bij jou in de buurt!