Main content

Inhoud

Diervriendelijk dons bestaat niet

Nieuws: 20 maart 2018
Slacht

Animal Rights diende onlangs een klacht in bij de Reclame Code Commissie over de misleidende dierenwelzijnclaims op de website van donsafnemer Auping. De dierenrechtenorganisatie werd in het gelijk gesteld. Op aandringen van Animal Rights hebben Swiss Sense, Silvana, Ducky Dons, Yumeko en C&A nu ook hun claims aangepast.

Misleiding

“Het is belangrijk dat consumenten niet misleid worden met reclame-uitingen over dierenwelzijn die simpelweg niet waar te maken zijn. Het dons is vaak afkomstig van eenden die een kort en ellendig leven hebben op de Veluwse fokkerijen,” aldus Animal Rights directeur Robert Molenaar.

Het dons is vaak afkomstig van eenden die een kort en ellendig leven hebben op de Veluwse fokkerijen.

Robert Molenaar, Animal Rights

RDS-keurmerk

De donsafnemers dragen allemaal het RDS-keurmerk. Volgens Animal Rights kan het keurmerk het welzijn van eenden en ganzen helemaal niet waarborgen, omdat het de lat erg laag legt. “Wanneer een eendenfokker eenmaal een certificaat heeft dan mag een overtreding wel 60 dagen duren, voordat er een schorsing plaatsvindt. Bovendien worden 95% van alle controles van te voren aangekondigd,” aldus Molenaar.

Geen dons

Animal Rights heeft de donsafnemers verzocht om helemaal geen dons meer te verkopen. Molenaar: “Helaas is het maken van winst belangrijker dan het leven van vele tienduizenden eenden en ganzen. We blijven opkomen voor deze dieren en zetten vol in op een wettelijk verbod.”