Main content

Inhoud

Dierenrechtenorganisaties eisen sluiting nertsenfokkerij Langemark

Nieuws: 17 februari 2016
Bont

Animal Rights organiseert zaterdag 27 februari een manifestatie voor sluiting van de nertsenfokkerij in Langemark. De dierenrechtenorganisatie bracht tot twee maal toe undercoverbeelden naar buiten van verwaarloosde en gewonde nertsen in de voormalige steenbakkerij. Animal Rights staat niet alleen in haar strijd tegen bont. GAIA en Bite Back sluiten zich aan bij de manifestatie.

Michel Vandenbosch, voorzitter GAIA: "GAIA steunt elke positieve actie die kan leiden tot een verbod op nertsenfokkerijen in Vlaanderen, naar het goede voorbeeld van Wallonië, Brussel en almaar meer Europese landen. Het grote publiek pikt het duidelijk niet langer dat pelsdieren zo moeten afzien voor de productie van bont, een puur luxeproduct. Het is daarom ongehoord dat Vlaanderen nog steeds 17 nertsenfokkerijen telt."

"De undercoverbeelden schetsen een duidelijk beeld van lange rijen van draadgazen kooien met daarin verwaarloosde, gewonde en krijsende nertsen. Niet voor niets hebben al 12.500 mensen de petitie op onze website getekend. Voor ons is de maat vol en wij eisen dan ook directe sluiting."

Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights

Dierenleed vastgelegd

Animal Rights bracht zeer recentelijk beelden naar buiten van verwaarloosde en gewonde nertsen in de voormalige steenbakkerij in Langemark.

Drie maanden geleden onthulde GAIA ook al videobeelden uit verschillende Vlaamse nertsenfokkerijen. Die beelden tonen aan dat nertsen zich zwaar neurotisch gedragen in kleine kooien. Van waardige levensomstandigheden kan je bezwaarlijk spreken.

Uitbreiding

De fokkerij in Langemark kreeg eind 2012 zelfs nog een milieuvergunning van bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) om uit te breiden, ondanks het bezwaar dat GAIA daartegen indiende samen met de buurtbewoners.

Michel Vandenbosch: "Ook de Raad van State had de toekenning van de milieuvergunning vernietigd, maar minister Schauvliege legde dat indertijd allemaal naast zich neer. Meer nog, de zone van de nertsenfokkerij werd omgetoverd in landbouwgebied om de dieronvriendelijke praktijken te kunnen voortzetten. Het wordt dringend tijd dat aan dit verhaal definitief een einde komt.

Verbod

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft al de intentie uitgesproken om een uitdoofbeleid voor nertsenfokkerijen te realiseren, waarbij er geen nieuwe fokkerijen meer worden toegelaten, en waarbij bestaande fokkerijen op termijn moeten verdwijnen. Maar het ontwerpdecreet van de minister krijgt tot hiertoe tegengas van coalitiepartner Open VLD. Coalitiepartner CD&V dringt nu bij de minister aan voor stopzetting van de nertsenfokkerij per 1 januari 2017 wegens het ontbreken van een maatschappelijk draagvlak.

Programma manifestatie

Het programma ziet er als volgt uit: de dierenrechtenorganisaties en sympathisanten komen om 14:00 bij elkaar voor de ingang van de nertsenfokkerij aan de Groenestraat 27 in Langemark. Daar zal een spandoek met de tekst 'laat de nertsen niet stikken' ontrold worden. De dierenactivisten houden uitvergrote foto's vast van de nertsen die een kort en ellendig leven gehad hebben in de nertsenfokkerij. Nadine Lucas en Michel Vandenbosch zullen op locatie een toespraak houden.

Verbied de nertsenfokkerij Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer