Main content

Inhoud

Dierenmishandeling slachthuis Tielt wordt beloond

Nieuws: 2 oktober 2017
Slacht

Dierenmishandeling slachthuis Tielt wordt beloond

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights is zwaar teleurgesteld dat het horrorslachthuis in Tielt mag uitbreiden. Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights: “De hoofdverantwoordelijken voor de zware mishandeling van varkens in het slachthuis Tielt zijn nog altijd niet gestraft. Zij worden nu beloond met een fikse uitbreiding. Opnieuw prevaleert het economisch gewin boven het welzijn en de rechten van dieren.”

Horrorslachthuis

Woensdagavond werd bekend dat het slachthuis groen licht krijgt van de overheid om voortaan 2,5 miljoen varkens per jaar te slachten. Maar liefst een miljoen varkens meer dan voorheen.

Eerder dit jaar werd slachthuis Tielt tijdelijk gesloten nadat Animal Rights er met undercovercamera’s schokkende beelden van dierenmishandeling aan het licht had gebracht. Varkens werden geschopt, geslagen en bij volle bewustzijn gekeeld. Een varken belandde levend in het hete broeibad waar het een zeer pijnlijke dood stierf.

Opnieuw prevaleert het economisch gewin boven het welzijn en de rechten van dieren.

Nadine Lucas, Animal Rights

Industrie en overheid onder een hoedje

Onder voorwaarden mocht het slachthuis terug openen in april. Een grondige doorlichting door Thomas More werd aangekondigd bij de heropstart. 1 Nu, zes maanden later, blijkt dat er van de doorlichting nog niets terecht is gekomen.

Gedurende de maand september hield het slachthuis een charmeoffensief met opendeurdagen. Echter gaf het slachthuis tijdens de rondleidingen zelf te kennen dat zij gedurende die maand niet op volle capaciteit draaiden. Maar eens de uitbreiding gerealiseerd zal zijn, wordt er om de zes seconden een varken geslacht in Tielt. Pure waanzin, vindt Animal Rights.

Spaar dierenlevens, kies plantaardig

Lucas: “Het is een schande hoe overheid en vleesindustrie de mensen een rad voor ogen blijven draaien omwille van economische belangen. Wij moedigen iedereen aan om te kiezen voor plantaardig voedsel. Dat is de meest effectieve manier om dieren te sparen van de horror van de slacht.”