Main content

Inhoud

Demonstratie voor de vervroegde sluiting van alle nertsenfokkerijen

Nieuws: 5 juni 2020
Bont

Op maandag 8 juni organiseren Bont voor Dieren en Animal Rights vanaf 16:00 tot 18:00 uur een protest op de Hofplaats in Den Haag bij de Tweede Kamer.

Woensdagmiddag heeft de minister besloten de nertsenfokkerijen waar de afgelopen anderhalve maand corona is geconstateerd te ruimen. Tienduizenden onschuldige dieren worden gedood en kunnen (over enige tijd) vervangen worden door nieuwe dieren. Bont voor Dieren en Animal Rights eisen de vervroegde sluiting van alle nertsenfokkerijen en hebben bezwaar ingediend tegen het ruimen.

Rechtszaak en uitstel ruimingen

Door dat bezwaar kan het ruimen van nertsenhouderijen vrijdag 5 juni nog niet beginnen, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Animal Rights en Bont voor Dieren maakten bezwaar en vroegen de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) om de ruimingen te schorsen.

De zaak zou eerst maandag dienen in het Paleis van Justitie in Den Haag. Het was niet mogelijk dit eerder te doen, omdat, volgens het CBb, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niet in staat was donderdag al een volledig dossier in te sturen. De betrokken bedrijven bleken door de minister zelfs nog niet te zijn geïnformeerd. Later werd de zitting toch weer naar voren gepusht naar vrijdagmiddag 4 uur. Volgens de dierenrechtenorganisaties geeft dit eens te meer aan hoe onzorgvuldig de overheid omgaat met de ruimingen, inclusief de besluitvorming. De voorzieningenrechter verbood dan ook het doden van de nertsen tot dinsdag.

Vervroegde sluiting

Bont voor Dieren en Animal Rights eisten in april al strengere controles door de NVWA, nadat bleek dat nertsen gevoelig zijn voor Covid-19. De dieren leven dicht op elkaar in kleine, smerige kooien. In de maanden april en mei vervijfvoudigde het aantal nertsen (door jongen) naar bijna 5 miljoen. Het was geen kwestie van of, maar wanneer er nog meer fokkerijen besmet zouden raken. De nertsenfokkerij is al verboden per 2024. Wij eisen vervroegde sluiting om de ruim 20 miljoen nertsen de komende 3,5 jaar een afschuwelijk lot te besparen. Dat is ook de enige maatregel die een herhaling van dit drama volgend jaar kan voorkomen.

Er wordt bij de demonstratie natuurlijk rekening gehouden met de corona voorschriften.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer