Main content

Inhoud

De vergeten moeders

Nieuws: 10 mei 2019
Slacht

Naast jonge kinderen - kalfjes, bokjes, biggen, lammetjes en vleeskuikens - zijn moeders de meest misbruikte dieren in de vee-industrie. Denk aan de geiten- en koeienmoeders die worden uitgebuit voor de melk die ze geven, aan de zeugen die aan de lopende band biggen moeten ‘produceren’ en de leghennen die als ei-leggende machines worden ingezet. Bij de meeste van hen worden de kinderen op jonge leeftijd weggerukt, allen sterven ze ruim voor dat hun natuurlijke levensverwachting verstreken is en vele van hen worden gedwongen geïnsemineerd. Op Moederdag willen we extra aandacht vragen voor deze moeders.

Vergeten moeders

Een vergeten groep moeders zijn de vleeskuiken- en leghen-ouderdieren. Maar weinig consumenten vragen zich af waar de hen vandaan komt die de eieren legt voor hun omelet of hard gekookte ei, of wie de moeder is van het levende, voelende wezen dat wordt gedevalueerd tot kippenborst, kippenvleugeltjes en kipkluiven. Slechts een enkeling is zich bewust van het feit dat de ‘soepkip’ dat opgebruikte moederdier is.

Horror-schuren

In januari 2019 bracht Animal Rights de beelden naar buiten van het horror-schuren onderzoek naar het leven en lijden van leghennen. Het verschrikkelijke bestaan van deze dieren in kooien en scharrelschuren schokte Nederland en België.

Op een van de locaties waar gefilmd was ging het niet om leghennen die eieren produceren voor in de supermarktschappen of als ingredient in koekjes, sauzen, pasta en dergelijken, maar om ouderdieren. Deze hennen (opgesloten met ongeveer 9% hanen) produceerden de bevruchtte eieren waaruit vleeskuikens geboren worden.

De moeders van plofkippen

Omdat ze de moeders zijn van toekomstige plofkippen zien ze er duidelijk anders uit dan reguliere leghennen, plomper met dikkere poten. Omdat ze de genen dragen voor de absurde groei en onnatuurlijke gewichtstoename voor vleeskuikens die slechts 6 à 7 weken zullen leven, wordt hun voedselinname op een bepaald moment beperkt en is hun levensverwachting ook een stuk korter: na 60 weken gaan ze naar de slacht.

Naar de slacht

Afgelopen week was Animal Rights aanwezig bij een wake van de Save Movement bij het slachthuis in Epe waar deze moederdieren hun leven eindigen. Net als in de beelden gemaakt in de Hoogeloonse horror-schuur waren de dieren kaal gepikt en hadden moeite om hun gewicht met hun poten te ondersteunen. De kratten waarin de hennen zaten gaan van de vrachtwagen de gaskamer in, waarna de dieren aan hun poten worden opgehangen en hun keel wordt doorgesneden als dank voor een ‘productief leven.’

Moederdag

Ieder dier dat je eet of waarvan je de producten gebruikt, heeft of had een moeder en was mogelijk een moeder. Op Moederdag denken we extra aan de uitgebuite moederdieren die steevast overgeslagen worden in het verhaal van de eier-, vlees- en zuivelindustrie. Wij zorgen ervoor dat ze een gezicht krijgen en dat ze niet vergeten worden, want Moederdag zou een dag moeten zijn, waarop élke moeder gevierd wordt.