Main content

Inhoud

De bont-industrie heeft geen bestaansrecht

Nieuws: 23 augustus 2018
Bont

In Litouwen zijn nieuwe gruwelijke undercoverbeelden opgedoken van nertsenfokkerijen. Op de beelden is te zien hoe een nerts levend gegeten wordt door broers en zussen en wanhopig probeert te ontsnappen. Dieren onder het bloed door aanvallen van soortgenoten. Angstige pups die trillen van de stress. De onderzoeker die de beelden maakte noemde de scènes waarvan hij getuige was ‘de walgelijkste die ik ooit heb gezien’.

Nertsen zijn wilde waterdieren die nu opgesloten zitten in een kleine kooi. De nertsenfokkerij is dan ook een ware kwelling voor deze dieren.

Robert Molenaar, Animal Rights

Fundamentele vrijheden

Animal Rights campagneleider Robert Molenaar schrikt van de beelden maar is niet verbaasd: “Nertsen zijn wilde waterdieren die nu opgesloten zitten in een kleine kooi. De nertsenfokkerij is dan ook een ware kwelling voor deze dieren. Deze industrie heeft geen bestaansrecht.”

Volgens Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren, worden nertsen fundamentele vrijheden ontzegd, zoals spelen, zwemmen, nestbouw en jagen. De dieren worden gek en agressief door hun geschakelde kooien. Als nertsen worden aangevallen zijn ze niet in staat om aan de kwelling te ontsnappen, zoals ze in het wild zouden kunnen doen.

Wereldwijd verbod

Steeds meer regeringen hebben dan ook besloten tot een nertsenfokverbod, waaronder Vlaanderen vanaf 2023 en Nederland vanaf 2024. In Litouwen ligt op dit moment een verbod voor in het parlement. De Fur free Alliance probeert fokverboden van nertsen, maar ook vossen en chinchilla’s te bewerkstelligen. Undercoverbeelden, hoe gruwelijk ook, kunnen daarbij twijfelende politici over de streep trekken.

De dieren worden gek en agressief door hun geschakelde kooien.

Nicole van Gemert, Bont voor Dieren

Litouwse bontindustrie

In Litouwen zijn meer dan 200 bontfokkerijen, waarvan 2 miljoen nertsen, 4000 vossen en zo’n 50.000 chinchilla’s. De dappere dierenactivisten van Tursti Navai in Litouwen hebben de relevante veterinaire autoriteiten op de hoogte gebracht van de wreedheden en verwondingen die zij bij hun onderzoek hebben vastgesteld. De autoriteiten moeten nu met het Openbaar Ministerie gaan samenwerken om de verantwoordelijken van deze wrede praktijken te bestraffen.