Main content

Inhoud

Criminele nertsenfokkers opgepakt

Nieuws: 12 september 2019
Bont

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst heeft op elf plekken in Nederland invallen gedaan bij negen nertsenfokkers en hun financiële adviseurs. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en witwassen van 50 miljoen euro. Robert Molenaar van Animal Rights: “Sluit NU de bontfokkerijen van deze criminele nertsenboeren. Laat ze niet tot 2024 nertsen fokken.”

Sluit NU de bontfokkerijen van deze criminele nertsenboeren.

Robert Molenaar, Animal Rights

Grootschalige fraude

De opbrengsten van nertsenvellen op buitenlandse veilingen werden op Luxemburgse bankrekeningen gezet om zo uit het zicht te blijven van de autoriteiten. "Wij zien dat er constructies zijn waarmee geld wordt weggesluisd. Ons onderzoek richt zich op de facilitators, dus de mensen die de constructie mogelijk maken. De Belastingdienst richt zich op de nertsenfokkers," aldus Volgens FIOD-voorlichter Wietske Visser in het Algemeen Dagblad.

Volgens Animal Rights is het nog onduidelijk welke nertsenfokkers onderdeel zijn van de criminele organisatie. Wat wel duidelijk is dat deze malafide bontfokkers gezamenlijk honderdduizenden nertsen fokken per jaar. Molenaar: “We volgen deze zaak op de voet. Zoals we de gehele bontsector in de gaten houden totdat ze allemaal gesloten zijn.”