Main content

Inhoud

CORONA OP NERTSENBEDRIJVEN NOORD-BRABANT

Nieuws: 28 april 2020
Bont

Bij twee nertsenfokkers in Noord-Brabant is bij meerdere dieren het coronavirus vastgesteld. De dieren hadden maag-darmklachten en ademhalingsproblemen. Genoeg reden om deze industrie die in 2024 toch moet verdwijnen, versneld op te heffen! Gisteren pleitte Animal Rights op TV bij Omroep Brabant voor een versnelde afbouw van de nertsenfokkerij.

Vorige week nog vroeg Animal Rights om striktere controle op de nertsenfokkerijen.

Het ministerie van landbouw gaat uit van besmetting van mens op dier, omdat enkele medewerkers van de bedrijven in Beek en Donk en Milheeze verschijnselen hadden van het coronavirus.

De Nederlandse vee-industrie loopt weer voorop in dierenleed, want volgens het RIVM zijn de nertsen niet alleen de eerste dieren in Nederland waarbij een coronabesmetting is vastgesteld, maar, voor zover bekend, is het wereldwijd ook de eerste keer dat covid-19 op grotere schaal is vastgesteld bij fokdieren.

Op het bedrijf in Beek en Donk zitten 7500 nertsen, in Milheeze zitten 13.000 dieren. Om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen mogen de nertsen en mest het bedrijf niet af. Op advies van het RIVM wordt de openbare weg rond beide fokkerijen in een straal van 400 meter afgesloten voor fietsers en wandelaars.

Minister Schouten heeft een meldplicht ingesteld voor nertsenhouders en dierenartsen. Als bij nertsen ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte wordt vastgesteld, moet dit worden doorgegeven aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De corona nertsenfarm aan de Peeleindseweg in Beek en Donk

De Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SP hebben Kamervragen gesteld over de coro­na­be­smet­tingen bij nert­sen­fok­ke­rs.