Main content

Inhoud

Campagne slachthuis Izegem: de tijdlijn

Nieuws: 13 september 2017
Slacht

De campagne rond het slachthuis in Izegem heeft een grote impact gehad. Het dierenleed was hoofdnieuws op het VRT en VTM journaal, ook in Nederland werd het getoond op het RTL en NOS journaal. Daarnaast berichtten talloze online en offline media over de campagne. Wij zetten hier even alle belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje.

Maandag 02/10/2017

09:53
Het slachthuis in Izegem blijft voorlopig gesloten. Het slachthuis heeft 90% van zijn klanten verloren en kan momenteel geen rendabele slachtlijn opstarten.
Lees meer


Dinsdag 26/09/2017

11:00
Animal Rights houdt een stil protest bij het slachthuis in Izegem, ter nagedachtenis van de gestorven en mishandelde dieren.
Lees meer


Maandag 25/09/2017

19:00
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts kondigt aan dat het slachthuis kan heropstarten met een pakket 'strenge maatregelen'. Hij zegt ondermeer dat er extra camera's komen, en dat de beelden op het internet komen, vrij toegankelijk voor iedereen.
Lees meer


Dinsdag 19/09/2017

18:00
De Vlaamse overheid gaat in oktober rundvlees promoten bij oa. Vlaamse universiteiten. Dierenleed, klimaatopwarming en de volksgezondheid doen er blijkbaar niet toe, als de economie aangezwengeld moet worden en de vleessector geld moet verdienen.
Lees meer

17:48
"Het bedrijf is 90 procent van zijn klanten kwijt", zei minister van Dierenwelzijn Ben Weyts in het Vlaams parlement na vragen van Gwenny De Vroe (Open Vld), Hermes Sanctorum (Onafhankelijk) en Els Robeyns (sp.a).
Lees meer


Donderdag 14/09/2017

18:00
Twee ex-werknemers van een varkensslachterij die net met pensioen zijn, vertellen in Het Nieuwsblad over hun beroep: “Op den duur is het varken geen beest meer. Het is een product. Je geest raakt afgestompt”, geven ze toe.
Lees meer

15:00
Bekende Vlaming Chris Dusauchoit complimenteert Animal Rights in De Standaard: "Straf ook toch, die mannen en vrouwen van Animal Rights, die opnieuw en met evenveel impact als de vorige keer de natte dweil in ieders gezicht gooien. Het activisme is niet dood, leve het activisme. Hun actie was oerdegelijk voorbereid, uitgevoerd en naar buiten gebracht. Ze zijn maar met een kleine ploeg, maar maken deining voor honderd."
Lees meer

14:05
Minister Weyts zegt dat Animal Rights de problemen uit de meldingsformulieren veralgemeent en niet alles de schuld is van het slachthuis. De ongeschikte dieren kwamen nochtans ook uit de fokkerijen van de familie Verbist.
Lees meer

06:00
Animal Rights verstuurt een nieuw persbericht omtrent de meldingsformulieren van dmo's (dierenartsen met opdracht) die inspecties uitvoerden in het slachthuis. Uit de inspecties blijkt dat zieke, gewonde en zwangere dieren aangevoerd worden voor de slacht.
Lees meer


Woensdag 13/09/2017

22:22
Er zijn slechts 22 inspecteurs voor alle dieren, en voor de dierenartsen van het FAVV is dierenwelzijn maar een 'nevenactiviteit'.
Lees meer

15:00
De burgemeester van Izegem spreekt zich uit: "Gechoqueerd door bestialiteiten."
Lees meer

12:59
Er verschijnen verschillende opiniestukken over de vleesconsumptie en de gevolgen daarvan door ondermeer Tobias Leenaert en Stijn Bruers.
Lees meer

08:47
Hermes Sanctorum oppert in de media dat controles op dierenwelzijn in Vlaanderen juridisch niet correct geregeld zijn. Er is volgens hem geen wettelijke basis.
Lees meer

07:53
De Morgen schrijft dat het vlees in de supermarkten zoals Delhaize van de andere slachthuizen van groep VEVIBA (Verbist) komt.
Lees meer

06:00
Een aantal bekende Vlamingen lanceert een oproep om te stoppen met vlees eten. Initiatiefnemer is EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief)
Lees meer

06:00
Sectorfederatie Febev klaagt zelf het dierenleed aan, en wijst naar de snelle productie, de schaalvergroting en de commerciële druk.
Lees meer


Dinsdag 12/09/2017

20:35
De Morgen publiceert een portret van de mensen achter Animal Rights en hun beweegredenen.
Lees meer

19:00
Het dierenleed is hoofdpunt op het journaal van VRT en VTM. We bereiken 2,5 miljoen kijkers. Ook in Nederland komen de beelden op het journaal van NOS en RTL, waar we ook miljoenen mensen bereiken.

15:00
Animal Rights roept op om naar de demonstratie te komen op 26 september bij het slachthuis. We willen een einde aan het slachten van dieren.
Lees meer

14:30
Warenhuis Makro stopt met samenwerking slachthuis Izegem.
Lees meer

13:16
Louis Verbist, de zaakvoerder van het slachthuis, zegt geschokt te zijn door de beelden. Eerder op de dag verklaarde hij dat alles correct verloopt op zijn bedrijf.
Lees meer

13:00
Het onderzoek omtrent het slachthuis is hoofdpunt op het VRT middagjournaal, en tweede item op het VTM journaal.

12:06
Het ABS (Algemeen Boeren Syndicaat) veroordeelt de ‘onheuse praktijken’ uit het slachthuis van Izegem.
Lees meer

12:05
In Nederland reageren verschillende kamerleden geschokt op de beelden. Sommigen willen zelfs geen vlees meer van Belgische slachthuizen importeren.
Lees meer

10:11
Delhaize stopt onmiddellijk met de samenwerking met het slachthuis, Colruyt zet bestellingen on-hold.
Lees meer

10:00
Het onderzoek komt ook volop aan bod in de Nederlandse media.
Lees meer

07:45
Minister Weyts laat het slachthuis sluiten. Hij kondigt ook aan om de controles op te drijven.
Lees meer

6:30
Alle Belgische kranten berichten over de wantoestanden. De beelden komen ook op alle websites van de kranten en tv-zenders.

06:00
Weyts wijst het federaal voedselagentschap FAVV met de vinger met betrekking tot de 'ontoereikende' controles die momenteel plaatsvinden. Het FAVV focust vooral op voedselveiligheid en te weinig op dierenwelzijn, klinkt het.
Lees meer


Maandag 11/09/2017

19:00
Animal Rights lanceert een persbericht waarin de verschrikkelijke beelden van het slachthuis in Izegem te zien zijn.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer