Main content

Inhoud

C&A misleidt consument met diervriendelijk dons

Nieuws: 5 maart 2018
Slacht

Animal Rights overweegt opnieuw een bedrijf voor de Reclame Code Commissie te slepen. De dierenrechtenorganisatie stapte eerder met succes naar de commissie om de misleidende claim '100% verantwoord dons' van Auping. Nu Auping haar claim heeft aangepast is volgens Animal Rights de beurt aan C&A. De kledingfabrikant beweert dat het dons dat gebruikt wordt voor de voering van jassen afkomstig is van eenden en ganzen die goed zijn behandeld. "Pure misleiding", aldus Animal Rights directeur Robert Molenaar.

We overwegen opnieuw naar de Reclame Code Commissie te stappen om misleidende claim van C&A.

Robert Molenaar, Animal Rights

Misleiding

Op de website van C&A staat dat de Responsible Down Standard (RDS) verzekert dat de eenden en ganzen een gezond leven hebben kunnen leiden, aangeboren gedrag kunnen uiten, en geen last hebben van pijn, angst of stress. 1

Animal Rights is van mening dat het RDS-keurmerk het welzijn van eenden en ganzen helemaal niet kan waarborgen, omdat het de lat erg laag legt. “Wanneer een eendenfokker eenmaal een certificaat heeft dan mag een overtreding wel 60 dagen duren, voordat er een schorsing plaatsvindt. Bovendien worden 95% van alle controles van te voren aangekondigd,” aldus Molenaar.

Reclame Code Commissie

In februari stelde de Reclame Code Commissie Animal Rights nog in het gelijk. In de uitspraak is te lezen dat het niet aannemelijk is gemaakt dat het RDS-keurmerk het welzijn van eenden of ganzen garandeert. 1

Molenaar: “Dons is voornamelijk afkomstig is van dieren die gefokt worden op snelle groei en gewicht, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Bovendien kunnen de eenden en ganzen hun natuurlijke gedrag niet uiten, omdat ze opgesloten zitten in dichte schuren en geen toegang hebben tot zwemwater.”