Main content

Inhoud

Bontverkopers Skihut betrapt op leugens

Nieuws: 30 september 2021
Bont

Animal Rights en Bont voor Dieren hielden afgelopen zaterdagmiddag een lawaaiactie bij kledingwinkel Skihut in Scheveningen. De dierenrechtenorganisaties zijn boos op Skihut omdat de kledingrekken vol hangen met jassen met echte bontkragen. Skihut weigert vooralsnog de bontitems weg te halen.

Bont voor Dieren campagneleider Moranni te Winkel: “Voor elke bontkraag heeft een vos, wasbeerhond of konijn een hels leven in een smerige draadgazen kooi gehad en is daarna op brute wijze gedood. Coyotes stappen met hun pootje in pijnlijke wildklemmen en proberen zich dagenlang tevergeefs los te wurmen. Uiteindelijk doden jagers de uitgeputte dieren. Zoveel dierenleed, alleen maar voor hun vacht. Wij roepen Skihut op om te stoppen met de verkoop van echt bont.”

Undercover in de Skihut

De organisaties hebben in het vorige winterseizoen met een camera opnames gemaakt in de Skihut waarin een ‘undercoverklant’ vragen stelde over de herkomst van bont. De uitkomst is stuitend: de ene medewerker heeft het over ‘knuffelbont van dieren die lekker buiten zijn’. Een andere medewerker stelt dat het ‘bont afkomstig is van geschoten wasberen’ die huizen vernielen. Een derde medewerker roept heel hard dat gaat om ‘dieren waarop medicijnen zijn getest’.

Animal Rights oprichter Robert Molenaar: “Op het filmpje is te zien dat Skihut medewerkers onzin uitkramen over de herkomst van bont. De gekste verhalen worden verzonnen om maar zo veel mogelijk jassen met echt bont te verkopen. Als consument word je keihard voorgelogen.”

Dierenorganisaties willen importverbod op bont

Animal Rights en Bont voor Dieren pleiten bij minister Schouten voor een importverbod op bont. Te Winkel en Molenaar: "Het huidige beleid rondom bont is onlogisch en inconsequent. Er is een verbod op het fokken van dieren voor bont vanuit ethische overwegingen. Waarom laat de overheid toe dat winkels zoals Skihut echt bont verkopen?"

Volgens beide organisaties is een importverbod hard nodig: In de afgelopen vier jaar heeft Nederland bijna 3 miljoen kilo aan pelzen en afgewerkte bontproducten geïmporteerd met een totale waarde van meer dan 124 miljoen dollar. 1Het gaat om bont van vossen, nertsen en andere dieren. Animal Rights en Bont voor Dieren zijn een burgerinitiatief gestart voor een importverbod op bont. Deze is al ruim 20.000 keer getekend.

Fotocredit vosje: Oikeutta eläimille.