Main content

Inhoud

Bont-miljonair knijpt gemeente uit

Nieuws: 5 juni 2018
Bont

Volgens het Eindhovens Dagblad komt de grootste nertsenfokker van Nederland, Jos van Deurzen, binnenkort met een schadeclaim van maar liefst 14 miljoen euro richting de gemeente Gemert-Bakel.1 Van Deurzen probeerde vlak voor aanvang van het nertsenfokverbod een vergunning te krijgen voor een nieuwe fokkerij. De gemeente stak er echter een stokje voor en nu is de nertsenfokker boos.

Van Deurzen bezit meer dan 10 nertsenfokkerijen in Nederland. In 2024 gaat de Wet verbod pelsdierhouderij pas van kracht. Hij mag tot die tijd jaarlijks ruim 1 miljoen nertsen fokken en vergassen.

Nog meer nertsen

Van Deurzen was van plan om een oude varkensfokkerij om te turnen tot een nieuwe mega-nertsenfokkerij. De gemeente weigerde de vergunning wegens risico’s voor de volksgezondheid. De rechter gaf de nertsenfokker helaas gelijk. Ook in tweede instantie weigerde de gemeente een vergunning te verlenen. Ditmaal op grond van de door de gemeenteraad vastgestelde geurverordening. Opnieuw haalde Van Deurzen zijn gelijk in de rechtszaal. Nu wil de nertsenfokker een enorme vergoeding voor de vermeende geleden schade.

Geen medelijden

Animal Rights en Bont voor Dieren voeren al jaren procedures tegen nertsenfokkerijen en zijn blij met de standvastigheid van de gemeente. Ze hebben dan ook geen medelijden met de nertsenfokker die gehinderd wordt door regels van gemeenten. Beide dierenorganisaties vinden het schandalig dat de rijkste nertsenfokker van het land nu de belastingbetaler op laat draaien voor een vertraging, met een belachelijk hoog bedrag van 14 miljoen euro. Tevens is het van de zotte dat Van Deurzen ondanks de wijdverbreide weerzin van Nederlanders en politici tegen de bontindustrie doorgaat met nertsen fokken en zelfs nieuwe stallen bouwt.

Animal Rights campagneleider, Robert Molenaar: “Jos van Deurzen is een man zonder moraal. Hij heeft miljoenen euro’s verdiend over de ruggen van miljoenen nertsen. Hij heeft er zoveel laten doden dat hij al jaren in de Quote 500 staat. Houdt de geldzucht van deze man nu nooit op?"

Dierenleed

Animal Rights filmde eind 2015 op een nertsenfokkerij van van Deurzen ernstige dierenmishandeling. Op de beelden is te zien hoe nertsen keihard in de gaskist werden gesmeten. De nertsenfokker werd op basis van de beelden veroordeeld tot een schamele boete van 2500 euro.

Bont voor Dieren directeur, Nicole van Gemert: "De boetes die nertsenfokkers krijgen bij een overtreding zijn een lachertje. Wat ons betreft zou de Staat juist van Deurzen tientallen miljoenen schadevergoeding kunnen vragen voor het aanzienlijke leed dat de nertsen maar ook de omwonenden van nertsenfokkerijen wordt aangedaan."