Main content

Inhoud

Animal Rights waarschuwt voor dierenmishandeling op bontfokkerijen

Nieuws: 30 oktober 2017
Bont

Animal Rights en Bont voor Dieren roepen Carola Schouten, de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, op om misstanden op bontfokkerijen aan te pakken. De situatie is actueel omdat de komende maanden bijna 6 miljoen nertsen vergast worden voor hun bont. Animal Rights directeur Robert Molenaar: “In tegenstelling tot wellicht veel mensen denken, is vergassen uitermate dieronvriendelijk. De dieren worden keihard de gaskist ingesmeten. We willen dat de overheid ingrijpt. Vandaar dat we vooraf waarschuwen dat de vergassingsmaand eraan komt.”

De nertsen worden keihard de gaskist ingesmeten.

Robert Molenaar, Animal Rights

Bekijk hier het rapport: Laat de nertsen niet stikken.

Vergassingsmaanden

Animal Rights filmde in 2015 en 2016 de vergassing van nertsen op bontfokkerijen in Rosmalen en Alphen aan den Rijn. Hierop is te zien hoe bontfokkers de nertsen op hardhandig wijze aan de staart uit de kooien sleuren en de dieren met bruut geweld, snel achter elkaar, de gaskist in gooien. Volgens de wet moet de bontfokker ervoor zorgen dat de nertsen elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden wordt bespaard.

“Dat is dus duidelijk niet het geval”, aldus Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert. “Wat ons betreft moeten er op alle 150 fokkerijen camera’s worden opgehangen. Het zijn tenslotte slachtplekken.”

Bekijk onze campagnevideo

Illegale uitbreidingen

Wat de situatie nog schrijnender maakt, is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar op maar liefst 20 bontfokkerijen illegale uitbreidingen heeft geconstateerd. 1 Van Gemert: “We willen strenge controles en bij misstanden onmiddellijke sluiting van bontfokkerijen.”

Actie

Om de eis kracht bij te zetten, vormen 100 actievoerders van Bont voor Dieren en Animal Rights dinsdag 31 oktober een visueel protest om 13:00 uur voor de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarbij zal ook oud Tweedekamerlid Krista van Velzen aanwezig zijn, de het nertsenfokverbod oorspronkelijk heeft ingediend in de Tweede Kamer. Zij zullen daar de overheid en de politiek oproepen om zich uit te spreken voor strikte handhaving en controle van de nertsenfokkerijen in Nederland.

Je kunt je opgeven via de eventpage op Facebook.