Main content

Inhoud

Animal Rights voert actie voor hoogdringend nertsenfokverbod

Nieuws: 21 december 2017
Bont

Donderdag 21 december voerden een tachtigtal activisten actie in de Brusselse Koolstraat, vlakbij het kabinet van Vlaams minister van dierenwelzijn, Ben Weyts. Doel van de actie was de minister nogmaals te herinneren aan zijn belofte om de nertsenfokkerijen in Vlaanderen te verbieden.

Ons geduld is op. Wij eisen dat minister Weyts nu open kaart speelt.

Nadine Lucas, Animal Rights

Verbod laat op zich wachten

De belofte van minister Weyts dateert intussen al van november 2014. Ondanks herhaaldelijke protestacties en een petitie met 40.000 handtekeningen voor een dringende realisatie van het verbod, draaien de zeventien Vlaamse nertsenfokkerijen nog steeds op volle toeren. Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights: “Ons geduld is op. Wij eisen dat minister Weyts nu open kaart speelt over wat hij concreet van plan is en welke datum hij vooropstelt voor de stopzetting van de nertsenfokkerijen.”

Een blik in de gaskist

De actievoerders hadden een gaskist meegebracht die gebruikt wordt voor het doden van nertsen. Door een opening in de kist konden voorbijgangers beelden bekijken van nertsen die een gruwelijke verstikkingsdood sterven voor de productie van bont. Deze beelden werden eind vorig jaar door Animal Rights gefilmd in één van de zeventien Vlaamse nertsenfokkerijen. 1

Weg met bont!

Met spandoeken en protestborden maakten de dierenrechtenactivisten hun eis aan minister Weyts en de Vlaamse regering duidelijk: “Geen uitstel meer voor de nertsenfokkers, weg met bont!” De actievoerders staan niet alleen met hun eis. Een Ipsos-enquète wees uit dat 85% van de Vlaamse bevolking een verbod wil op het fokken van dieren omwille van hun pels.