Main content

Inhoud

Animal Rights sluit nertsenfokkerij Langemark

Nieuws: 21 juni 2016
Bont

In februari bracht Animal Rights tot tweemaal toe schokkende undercoverbeelden naar buiten van verwaarloosde en gewonde nertsen in een voormalige steenbakkerij in het West-Vlaamse Langemark. De druk werd nertsenfokker Coffyn te veel en hij besloot te stoppen.

We zijn dolgelukkig met het resultaat. Vele duizenden pelsdieren zouden in Langemark worden gefokt en vergast voor een onnodig luxeproduct als een bontjas. Nu roepen we minister Ben Weyts op om alle nertsenfokkerijen te verbieden.

Nadine Lucas, voorzitter van Animal Rights

Undercoverbeelden

Animal Rights inspecteerde tweemaal de condities van de nertsenfokkerij in de voormalige steenbakkerij. Nadine Lucas was zelf ooggetuige: ‘Bij binnenkomst zagen we lange rijen draadgazen kooien met daarin krijsende nertsen. Vele nertsen hadden wonden en kale plekken op hun kop, vacht of staart, maar niets wees erop dat zij enige gepaste zorg of behandeling kregen. In een aantal kooien zagen we dode nertsen liggen tussen de levende soortgenoten.'
In februari kwamen 100 mensen bijeen voor de poort van de nertsenfokkerij in Langemark. Het was een protestactie, georganiseerd door Animal Rights en GAIA.

Totaalverbod

Er zijn nog 16 nertsenfokkerijen actief in Vlaanderen. Eind november worden op deze locaties ruim 300.000 nertsen vergast. De vacht van de pelsdieren wordt verwerkt tot bontkraag of jas. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts pleit voor een verbod, maar er is nog steeds geen einddatum bekend.

Animal Rights is dan ook een petitie gestart voor een totaalverbod op de Vlaamse nertsenfokkerij. Inmiddels hebben al ruim 20.000 mensen deze petitie getekend.

Nadine Lucas: 'Er is geen enkel maatschappelijk draagvlak voor de bontfok in ons land. Het wordt hoog tijd dat de Vlaamse minister van Dierenwelzijn ingrijpt en deze onethische bedrijfstak verbiedt. Animal Rights zal samen met GAIA blijven strijden voor de pelsdieren.'

Verbied de nertsenfokkerij Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer