Main content

Inhoud

ANIMAL RIGHTS SAMEN MET DE STAAT TEGENOVER JAGERSVERENIGING IN BODEMPROCEDURE

Nieuws: 18 augustus 2023
Jacht

In oktober 2022 stond Animal Rights tegenover de Jagersvereniging in de rechtbank in Den Haag. De Jagersvereniging had destijds een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat vanwege het verbod om tijdens het jachtseizoen te mogen jagen op de haas in Utrecht, Groningen en Limburg. Terwijl deze diersoort in een ongunstige staat van instandhouding verkeert, wil de Jagersvereniging de populatie toch verder decimeren. Animal Rights voegde zich samen met Fauna4Life als belanghebbende in deze zaak bij de Staat. De Jagersvereniging verloor vorig jaar het kort geding.

Op maandag 21 augustus start de bodemprocedure die de Jagersvereniging heeft aangespannen tegen de staat als gevolg van de uitspraak van vorig jaar. De zitting zal ook deze keer plaatsvinden in de rechtbank in Den Haag. Behalve de haas zal ook het verbod op de jacht op het konijn behandeld worden. De Jagersvereniging beweert, samen met enkele andere organisaties, dat de besluiten van de overheid gebaseerd zijn op onjuiste gegevens.

IN HET KORT

Toen demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in 2022 besloot dat er in Utrecht, Groningen en Limburg niet op hazen mag worden gejaagd, was de gehele jachtlobby in rep en roer. De jacht werd stopgezet vanwege de afname van de populaties in deze specifieke provincies. Samen met enkele andere belanghebbenden waaronder de NOJG (Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer) en de FPG (Federatie Particulier Grondbezit), spande de Jagersvereniging als tegenreactie een kort geding aan tegen de staat.

JAGERSGEMEENSCHAP LAAT WARE GEZICHT ZIEN

Tijdens de zitting die in oktober 2022 plaatsvond, vielen de jagers volledig door de mand toen hun advocaten luid protesteerden nadat de rechter aangaf dat ze op 20 oktober een uitspraak zou doen: 5 dagen na de opening van het jachtseizoen op 15 oktober. De advocaten benadrukten dat het “in het grootste belang van hun cliënten is”, dat er een uitspraak zou komen vóór de start van het jachtseizoen. Voor Animal Rights is dit het zoveelste bewijs dat jagers vooral willen schieten. Mochten ze écht in het belang van de natuur handelen, zoals ze zo vaak verkondigen, dan zou het beschermen -en dus niet doden van de hazen en konijnen prioritair zijn.

De bodemprocedure komende maandag 21 augustus om 09.30 is openbaar. Deze zal plaatsvinden in de rechtbank in Den Haag. De Jagersvereniging heeft hun volgers opgeroepen om de zitting bij te wonen en te steunen. Mocht je in de gelegenheid zijn om aanwezig te zijn bij de zitting voor de dieren, moedigen wij dit zeker aan!

BODEMPROCEDURE

Als gevolg van het kort geding is de Jagersvereniging een bodemprocedure begonnen tegen de Staat en zal de zitting plaatsvinden op 21 augustus. Volgens de Jagersvereniging, die al een tijdje vraagt om bijdragen voor deze bodemprocedure, is het belangrijk om ‘te voorkomen dat de jacht onmogelijk wordt gemaakt” en moet er “een doorbraak gerealiseerd worden om te zorgen voor een positieve toekomst van de jacht in Nederland”. Vanuit Animal Rights pleiten wij voor de enige positieve uitkomst voor Nederland: een algeheel verbod op de jacht.

Animal Rights staat samen met Fauna4Life aan de kant van de weerloze dieren waar de jagers hun vizier op gericht hebben. Wij hopen op het beste resultaat voor de dieren en de natuur en zullen ons hard blijven maken voor een wereld zonder jacht op wilde dieren.