Main content

Inhoud

Animal Rights protesteert tegen openbare aanbesteding jachtrechten in Hasselt

Nieuws: 8 november 2019
Jacht

Op dit moment worden er wekelijks drijf- en drukjachten georganiseerd in Limburg. Het Agentschap Natuur en Bos maakte bekend dat er nog vijf bijkomende drukjachten worden aanbesteed. Jagers hebben hun bod kunnen uitbrengen en de hoogste bieders mogen de dieren afknallen. Rowena Vanroy, campagnecoördinator Animal Rights: "Wij vinden het onacceptabel dat onschuldige dieren de kogel krijgen, daarom staan we vandaag samen met Bite Back bij het VAC-gebouw in Hasselt waar de aanbesteding van de jachtrechten plaatsvindt."

Everzwijnjachten zijn volstrekt zinloos. Het enige wat wordt bereikt is maximaal dierenleed en de verstoring van de natuur. Het afslachten van deze dieren moet stoppen.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Jacht is niet de oplossing

De everzwijnenjachten zijn al enkele jaren aan de gang. In 2018 kregen er in Limburg zo’n 1.400 everzwijnen de kogel. Toch blijft het aantal everzwijnen jaar na jaar aangroeien. Niet alleen in België, maar ook in andere Europese landen groeit de everzwijnenpopulatie, maar nergens zijn jagers erin geslaagd de aangroei van everzwijnen tegen te houden.

De jacht heeft juist het tegenovergestelde effect: het helpt mee het aantal everzwijnen te doen toenemen. Onder druk van de jacht stijgt het geboortecijfer en verspreiden everzwijnen zich ook over een groter gebied. De jacht dient dus enkel om jagers bezig te houden en mensen het gevoel te geven dat er iets gebeurt.

Lees ook: Everzwijnen in Vlaanderen

Het Agentschap Natuur en Bos klampt zich vast aan een strategie die niet werkt. De everzwijnen zijn hier om te blijven. We moeten manieren zoeken om vreedzaam samen te leven en conflicten tussen mens en dier zonder geweld op te lossen.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Everzwijnenjacht is dierenmishandeling

Drijfjachten op everzwijnen zijn pure dierenmishandeling. Dieren worden uit hun schuilplaatsen opgedreven in de richting van jagers. Daar worden ze vervolgens afgeknald. Vaak is er meer dan een enkel schot nodig om het dier dood te krijgen. Zo liep begin dit jaar een everzwijn een fietser in Bokrijk omver terwijl het gewond wegvluchtte van boswachters die jacht op hem maakten.

Er zijn ook geen leeftijdsbeperkingen op de dieren die mogen worden afgeschoten. Het afgelopen jaar was ongeveer de helft van de afgeschoten everzwijnen biggetjes. Ook andere dieren worden opgeschrikt door de everzwijnjachten. Enkele dagen geleden werd nog gemeld dat wolf August op de dool is door de vele jachtpartijen in zijn territorium.

Protest: “Stop de jacht op everzwijnen!”

Vrijdag 8 november organiseerde Animal Rights samen met BiteBack een protest bij het VAC-gebouw in Hasselt waar vijf nieuwe drukjachten werden aanbesteed. Een 20-tal actievoerders was aanwezig met borden en spandoeken. Ook werden er beelden van jachtpartijen getoond. De actievoerders eisen dat het afslachten van everzwijnen stopt en wordt ingezet op diervriendelijke maatregelen zoals wildcorridors, hekken en wildroosters om verkeersongevallen en schade te voorkomen.