Main content

Inhoud

Animal Rights protest bij kippenslachterij Ravels

Nieuws: 12 oktober 2016
Slacht

50 activisten van Animal Rights protesteerden dinsdagochtend 11 oktober 2016 tegen het slachten van kippen bij slachthuis Pluvera in Ravels. Op deze locatie worden elke werkdag 70.000 'afgedankte' leghennen geslacht om verwerkt te worden tot soepkip. Pluvera legde de slacht stil vanwege de actie.

"Wij maakten recentelijk beelden van gewonde, zieke en kale kippen, opgesloten in de kooien van de eiersector. Na een leven vol ellende worden de dieren hardhandig in kratten gestopt en vervoerd naar het slachthuis om geslacht te worden."

Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights

UNDERCOVERBEELDEN

Animal Rights is geschokt door de toestand waarin maar liefst 4,5 miljoen legkippen leven in de Vlaamse eiersector. De dierenrechtenorganisatie spreekt over horrorcondities; zij maakten beelden van gewonde, zieke en kale kippen in krappe kooien.

Op de beelden is te zien dat de kippen vrijwel kaal zijn: zij hebben amper veren op hun lichaam. Het verenpikken wordt veroorzaakt door frustratie of stress. Verenpikken is een vorm van kannibalisme onder kippen en komt niet voor in de vrije natuur, maar alleen bij kippen in gevangenschap. Niet verwonderlijk dat de slechte en vieze omstandigheden waarin de kippen leven voor veel uitval zorgt. Lucas: "We zagen vele dode dieren tussen de levende kippen liggen. Sommige dieren waren al in vergaande staat van ontbinding."

VERWONDINGEN

Animal Rights constateerde dat vele legkippen rondliepen met onbehandelde infecties. Lucas: "Een gewonde of zieke legkip wordt niet behandeld door een dierenarts maar aan haar lot overgelaten. Behandelen kost geld en de legkippen moeten juist geld opbrengen. Dieren betalen letterlijk de prijs. "We zagen tevens dat vele legkippen zweren en zwellingen aan hun poten hadden opgelopen. Dit komt mede door de draadgazen ondergrond van de kooi waar de dieren maandenlang in moeten leven.

STOP DE SLACHT

De leghennen worden bij het slachthuis aangeleverd in kratten. Vervolgens worden de dieren bedwelmd met gas en ondersteboven gehesen aan vleeshaken. De halsslagaders worden doorgesneden om het dier te laten leegbloeden. Het vlees van de 'afgedankte' leghennen is niet meer geschikt voor normale vleesconsumptie en wordt verwerkt tot soepkip. De dierenrechtenorganisatie is echter tegen het slachten van alle dieren. Lucas: "We kunnen al onze voedingsstoffen halen uit geheel plantaardige voeding. Door geen vlees te eten bespaar je vele dieren een akelig leven in de veehouderij."