Main content

Inhoud

Animal Rights in overleg voor meer plantaardige kazen in supermarkten

Nieuws: 16 juli 2019
Slacht

Animal Rights is momenteel in overleg met enkele supermarkten om ook het aanbod van vegan kazen te vergroten of op te starten, naar aanleiding van de beelden van mishandelde melkkoeien die gisteren verspreid werden. “Het is een goed moment om nu ook vegan camembert te introduceren, zodat mensen de keuze hebben uit een groter plantaardig én 100% dierenleedvrij aanbod”, zegt Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout. 1

Het is een goed moment om nu ook vegan camembert te introduceren, zodat mensen de keuze hebben uit een groter plantaardig én 100% dierenleedvrij aanbod.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Gruwelijke undercoverbeelden uit de zuivelindustrie

De beelden van Duitse dierenrechtenorganisatie Soko die gemaakt werden in het hart van de Duitse melkindustrie in Beieren, haalden de krantenkoppen in België en Nederland. De kazen gemaakt van melk van de mishandelde dieren lagen in de rekken bij winkelketens Delhaize, Albert Heijn en Colruyt en in Nederland bij Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet. Het gaat om de producten van kaasmaker ‘Käserei Champignon’, een Camembert-specialist van ondermeer de merken Cambozola, St.Mang, Rougette, Fitaki, Dorblu, Montagnolo, Alpavit, Champignon, Hofmeister en Striegistaler Zwerge.

Samenwerking met Delhaize voorlopig opgeschort

Zowel Delhaize als Colruyt gaven als reactie dat ze de zaak verder onderzoeken. Delhaize is een onderzoek gestart en schort samenwerking ook tijdelijk op tot er meer duidelijkheid is. Voorlopig zullen zij geen kaas meer bestellen bij de leverancier. Bij Colruyt blijft de kaas in de rekken liggen, maar zij vragen om meer uitleg bij Käserei Champignon over wat er gebeurde op het bedrijf waar de gruwelijke misstanden gefilmd werden. 1

Wil je 100% zeker zijn dat er geen dieren uitgebuit en mishandeld zijn voor je zuivel, kies dan voor plantaardige producten.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Ook Albert Heijn stopt samenwerking voorlopig

Supermarktketen Albert Heijn haalde uit voorzorg twee kazen van leverancier Käserei Champignon uit de schappen: de Cambozola en de Clermont Blue. Voorlopig zal Champignon eerst moeten bewijzen dat er geen melk van mishandelde dieren meer verwerkt wordt vooraleer een eventuele samenwerking weer opgestart wordt. 1

Jumbo wil afspraken maken

Jumbo nam na het zien van de beelden meteen contact op met Champignon. Zij werden er van verzekerd dat na 9 juli geen melk meer werd afnomen van het bedrijf waar de gruwelijke misstanden gefilmd werden. De supermarktketen wil afspraken maken om zulk leed in de toekomst te vermijden.

Hoogvliet blijft samenwerken en neemt betroffen kaas niet uit de schappen

Supermarktketen Hoogvliet reageerde geschrokken op de beelden die gemaakt werden door SOKO Tierschutz. Kaasproducent Käserei Champignon nam melk af van de betrokken melkveehouder en de producent heeft intussen ook een verklaring uitgegeven. Hoogvliet schaart zich achter de verklaring en is blij met de zogenaamde 'adequate stappen' die Champignon heeft ondernomen. Hoogvliet neemt dus geen maatregelen en wordt ook niet strenger naar de kaasproducent toe. Er wordt niets gezegd over eventuele verstrenging van controles of hoe gegarandeerd kan worden dat er geen mishandeling meer zou plaatsvinden.

We kunnen er niet omheen dat de toekomst plantaardig is, dus de producenten en supermarkten kunnen maar beter mee evolueren en daar helpen we hen graag bij.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Plantaardige alternatieven voor camembert

"Wil je 100% zeker zijn dat er geen dieren uitgebuit en mishandeld zijn voor je zuivel, kies dan voor plantaardige producten", zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. De enige oplossing voor alle problemen die de intensieve veehouderij meebrengt, is kiezen voor plantaardige alternatieven. Er bestaan heel wat vegan kazen en ook lekkere vegan camembert. Animal Rights helpt de supermarkten om deze plantaardige en positieve evolutie ook in de rekken krijgen.

De heerlijke plantaardige camembert en andere varianten van Petit Veganne zijn echte aanraders. Verder is er ook de producent Rosie & Riffy met plantaardige camembert in het assortiment. En dan zijn er ook de kazen van Happy Cheeze met hun heerlijke Happy White als alternatief voor camembert.

Je kan ook zelf aan de slag gaan en jouw eigen plantaardige camembert variant op tafel toveren met dit leuke recept van BOSH.

Tot slot kan je bij Cashewbert kan je jouw eigen starterkit bij Cashewbert bestellen om zelf plantaardige kaas te maken.