Main content

Inhoud

Animal Rights overhandigt petitie leghennen aan minister Weyts

Nieuws: 11 april 2019
Slacht

Vanmiddag op 11 april heeft Animal Rights 30.700 handtekeningen aan Vlaams minister van Dierenwelzijn overhandigd. De petitie werd overhandigd om betere condities te krijgen voor de leghennen. Een allereerste stap is de afschaffing van het kooisysteem. “Wij laten zien met deze handtekeningen dat het niet meer van deze tijd is om hennen op te sluiten in kooien,” aldus campagnecoördinator Els Van Campenhout.

Ontmoeting met Vlaams minister Dierenwelzijn Weyts

Minister Ben Weyts ontmoette ons in zijn kabinet om de handtekeningen te ontvangen. Hij apprecieerde ons volharden en dat we blijven druk zetten om het lot van de leghennen veranderd te zien. Hij benadrukte daarbij dat het in de politiek een kwestie is van stapsgewijs werken.

Animal Rights verwelkomt het besluit van minister Weyts, maar ons recente onderzoek naar horror-schuren in Vlaanderen en Nederland toont aan dat het verbod op kooi-systemen nog lang niet ver genoeg gaat. Ook in scharrelstallen is het leed niet te overzien.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Verbod kooien is eerste stap

In november 2018 maakte Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts bekend dat hij een verbod nastreeft op het houden van legkippen in verrijkte kooien en dat graag opgenomen ziet in het volgende regeerakkoord. Animal Rights ziet de afschaffing van de kooien als een eerste stap voor de leghennen.

Van Campenhout: “Animal Rights verwelkomt het besluit van minister Weyts, maar ons recente onderzoek naar horror-schuren in Vlaanderen en Nederland toont aan dat het verbod op kooi-systemen nog lang niet ver genoeg gaat. Ook in scharrelstallen is het leed niet te overzien.”

Onderzoek Animal Rights

Zowel in 2017 als begin 2019 bracht Animal Rights beelden naar buiten van de verschrikkelijke condities waarin leghennen gehouden worden. Bij beide onderzoeken, in zowel de stal bij Pyfferoen als in de megastal van Lokip in Merksplas, werd aangetoond dat de dieren ernstig lijden: ze kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen, krijgen nooit daglicht te zien en pikken elkaar volledig kaal. Sommige dieren sterven vroegtijdig in deze omstandigheden.

Het meest schokkende is misschien wel de industriële aard waarop de honderduizenden levende, voelende wezens achter tralies worden gehouden: Een trieste realiteit voor de dieren, die nauwelijks de mogelijkheid hebben om hun vleugels te strekken.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Van Campenhout: “Het meest schokkende is misschien wel de industriële aard waarop de honderduizenden levende, voelende wezens achter tralies worden gehouden: Een trieste realiteit voor de dieren, die nauwelijks de mogelijkheid hebben om hun vleugels te strekken.”

In België bevonden in 2017 van de 9,4 miljoen leghennen 39,3% zich in verrijkte kooien - 3,7 miljoen dieren in 78 bedrijven.