Main content

Inhoud

Animal Rights onthult horror kippenschuur

Nieuws: 14 november 2018
Slacht

Animal Rights filmde in oktober 2018 verschrikkelijke omstandigheden in een kippenschuur met tienduizenden leghennen in het Noordoostpolder dorp Tollebeek. Er lagen vele dode leghennen in de kooien tussen de levende dieren. Onder de ogen van het onderzoeksteam crepeerde een leghen langzaam met haar kop in de eiergoot. “De leghen behoort tot één van de meest misbruikte dieren uit de hele vee-industrie,“ zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Lees ook: Animal Rights filmt ernstig dierenleed op West-Vlaamse kippenschuur.

Kooikippen

De leghennen kunnen zich amper bewegen in de kooien en op geen enkele wijze hun natuurlijke gedrag uiten. Veel leghennen zijn kaal en verzwakt en worden niet geholpen aan hun verwondingen. Het onderzoeksteam constateerde dat gestorven leghennen in verschillende staten van ontbinding verkeerden, sommige verregaand, door hun soortgenoten in het bodemgaas getrapt. Vermeulen: “In de lange rijen batterijen, laag boven laag, creperen leghennen in anonimiteit.”

Met het verbod op de traditionele legbatterijen is er nauwelijks iets verbeterd aan de leefomstandigheden van leghennen

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Brandgevaar

Het meest in het oog springend, naast het lijden van de kippen, is de ongelofelijke smerigheid van de schuur. Er lag een dikke laag stof op ieder oppervlak en de atmosfeer was verstikkend. “Het is niet moeilijk voor te stellen hoe een kleine vonk hier tot de volgende catastrofale stalbrand kan leiden,” zegt Vermeulen. “Daarnaast heeft deze atmosfeer effect op de gezondheid van de dieren.”

Kooi-eieren in koekjes

Sinds 2012 is de traditionele legbatterij in de Europese Unie verboden. Toch worden er in Nederland en België samen nog ruim 9 miljoen leghennen in horror-schuren gehouden.

Het gaat om ‘verrijkte kooien’ of ‘koloniekooien’ maar deze kooien zijn nauwelijks een verbetering aan de leefomstandigheden van leghennen. Volgens Vermeulen zijn de kooi-eieren niet meer los in de supermarkt verkrijgbaar, maar je kan ze nog wel in de buurtwinkel of op de markt aantreffen. Kooi-eieren worden door bijna iedereen echter gewoon geconsumeerd als ingrediënt in snoep, cake, koekjes, gebak, pasta, mayonaise, ei-likeur en sauzen.

Eet geen ei

Met dit onderzoek vraagt Animal Rights opnieuw aandacht voor het leed van dieren in de vee-industrie. Campagnecoördinator Els van Campenhout: “We willen in de eerste plaats mensen aanmoedigen om te kiezen voor een plantaardig dieet waarvoor geen enkel dier hoeft te lijden en te sterven.”

Animal Rights filmde eerder op een kippenbedrijf in West-Vlaanderen

Klacht & petitie

Animal Rights dient een klacht in tegen het bedrijf bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bovendien is de dierenrechtenorganisatie een petitie op haar website gestart voor sluiting van Nederlandse en Belgische horror-kippenschuren.