Main content

Inhoud

Animal Rights haalt eenden uit de stal

Nieuws: 31 augustus 2017
Slacht

Animal Rights heeft een video naar buiten gebracht met daarin de bevrijdingsactie van negen eenden uit een fokkerij in Hierden. De eenden werden ondergebracht in een opvangcentrum en nagekeken door een dierenarts.

Animal Rights directeur Robert Molenaar: “De bevrijde eenden worden niet langer meer gehouden voor hun vlees, dons en veren. Zij kunnen nu zwemmen, scharrelen en vooral genieten van het leven.”

Deze eenden zullen nooit gedood worden voor hun vlees, dons en veren.

Robert Molenaar, Animal Rights

Volg het laatste nieuws in onze tijdlijn.

Schokkende beelden

De eenden werden meegenomen uit een stal waar de dierenrechtenorganisatie eerder al schokkende beelden van verwaarloosde dieren heeft gefilmd. Op deze beelden is te zien hoe vele verzwakte eenden op hun rug lagen en niet meer in staat waren op te staan.

Molenaar: “We zien het bevrijden van de eenden als een statement tegen onrecht. Voor ons telt elk dier.”

We roepen HANOS op om te stoppen met de verkoop van eendenvlees.

Robert Molenaar, Animal Rights

Structureel dierenleed

In Nederland worden jaarlijks zo’n 8 miljoen eenden gehouden op circa 50 fokkerijen die voornamelijk op de Veluwe gevestigd zijn. De dieren leven in dichte stallen en komen nooit buiten.

De eenden hebben geen toegang tot open water waardoor zij hun natuurlijke gedragingen zoals zwemmen en snebberen niet kunnen vertonen. Daarnaast leidt het selectief fokken op snelle groei en hoog gewicht net als bij plofkippen tot bewegingsproblemen, hart-, lever- en longproblemen en vroegtijdige sterfte.

Verbod

Animal Rights is op haar website een petitie gestart voor een verbod op de eendenfokkerij en benadert restaurants om het eendenvlees te vervangen door een plantaardige optie. Verschillende restaurants hebben aangegeven om Veluwse eend van de kaart te halen. Nu richt de dierenrechtenorganisatie met een demonstratie op zaterdag 9 september haar pijlers op groothandelaar HANOS in Delft.