Main content

Inhoud

Animal Rights eist sluiting slachthuis Torhout: demonstratie op 10 juli

Nieuws: 9 juli 2020
Slacht

Meteen na het lanceren van de beelden bleef de verwachte reactie van minister Weyts uit waarbij het slachthuis gesloten zou worden. Animal Rights vroeg op 24 juni om uitleg bij de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Die antwoordde uiteindelijk op 6 juli dat de beelden van 2019 dateren en het slachthuis sindsdien ‘verbeteringen’ doorgevoerd heeft. Er werd daarnaast een intern onderzoek gestart door het slachthuis zelf, maar daar neemt Animal Rights absoluut geen genoegen mee. Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Slachthuizen die zelf een intern onderzoek opstarten naar dierenleed is in feite daders van zware mishandelingen hun eigen onderzoek naar de feiten laten doen. Kan het nog absurder?” Animal Rights pleit voor een onafhankelijk en extern onderzoek.

Slachthuizen die zelf een intern onderzoek opstarten naar dierenleed is in feite daders van zware mishandelingen hun eigen onderzoek naar de feiten laten doen. Kan het nog absurder?

Els Van Campenhout, Animal Rights

Stille demonstratie op 10 juli

Op vrijdag 10 juli zullen Animal Rights en GAIA van 10.30 tot 12.30 een stille demonstratie houden om de sluiting te eisen en op een serene manier aandacht te vragen voor het lijden van de dieren in het slachthuis van Torhout , waar jaarlijks 650.000 varkens geslacht worden. “Op de beelden zien we hoe de dieren levend gekeeld worden en ze schreeuwen daarbij de longen uit hun lijf. Wij eisen de sluiting van het horrorslachthuis Van Hoornweder en willen harde straffen voor de dierenmishandelaars,” aldus Van Campenhout.

Greenwashing

De beelden die in de loop van heel 2019 gemaakt zijn, werden in 2020 aangeleverd aan Animal Rights. Dat het er nu anders aan toe zou gaan, gelooft de dierenrechtenorganisatie dan ook niet: “We zien in de inspectierapporten dat het probleem van de verdoving al sinds minstens 2017 aan de gang is. De dierenartsen met opdracht hebben dit jarenlang aangekaart zonder dat er verandering kwam.”

In hoeveel slachthuizen moeten wij nog filmen, voordat de overheid eindelijk gaat ingrijpen?

Els Van Campenhout, Animal Rights

Slachthuizen die een intern onderzoek starten of steun krijgen van door de vleesindustrie gefinancierde wetenschappers als Bert Driessen, doen aan greenwashing. Er worden dan enkele veranderingen doorgevoerd om het slachtproces op een ‘diervriendelijkere’ manier te laten gebeuren. Dat zagen we ook eerder bij de slachthuizen van Tielt en Hasselt. Deze slachthuizen mochten na het doorvoeren van enkele maatregelen weer openen en konden opnieuw hun gang gaan.

Zelfs al voeren slachthuizen zogenaamde verbeteringen door: de dieren gaan nog steeds levend naar binnen en komen in stukken weer naar buiten. De industrie wil ons daarbij wijsmaken dat er in slachthuizen diervriendelijke dingen gebeuren. Als we onszelf de ethische vraag stellen “hoe ontneem je het leven van iemand die niet wil sterven?”, kunnen we alleen maar concluderen dat dit nooit vriendelijk kan gebeuren.

Greenwashing

"Greenwashing is het groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen van een bedrijf of organisatie dan dat deze daadwerkelijk is. Deze organisatie doet zich voor alsof zij weloverwogen met het milieu en-of andere maatschappelijke thema's omgaat, maar dit blijkt vaak niet meer dan 'een likje verf'."

Tijd voor een onafhankelijk onderzoek

Animal Rights filmde eerder al in de slachthuizen van Tielt , Izegem en Hasselt. Op iedere locatie bleken de dieren op een vreselijke manier mishandeld te worden. Iedere keer beloofden de slachthuizen beterschap en de Belgische overheid maatregelen. Deze nieuwe beelden uit het varkensslachthuis van Torhout laten zien dat er nog steeds niets veranderd is.

Animal Rights vraagt zich luidop af: "In hoeveel slachthuizen moeten wij nog filmen, voordat de overheid eindelijk gaat ingrijpen?" De dierenrechtenorganisatie eist onder meer een doorlichting van alle slachthuizen en dat daarbij de falende slachthuizen onmiddellijk worden gesloten.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer