Main content

Inhoud

Animal Rights in 2021

Nieuws: 6 december 2021
Animal Rights

Dankzij onze vrijwilligers en donateurs kon Animal Rights een jaar lang actie voeren voor de dieren. We mogen trots zijn op wat we dit jaar hebben verwezenlijkt. Een terugblik op onze activiteiten van afgelopen jaar.

Ik wil iedereen die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor de dieren bedanken. Zowel onze talrijke vrijwilligers als onze donateurs.

Rowena Vanroy, directeur Animal Rights

Stop de slacht

Animal Rights bracht dit jaar opnieuw heel wat vreselijke beelden naar buiten. Dit maal uit schapen- en geitenslachthuis Mulder in Twello. We konden zien hoe geitenbokjes werden verdoofd door elektrocutie en vervolgens de keel overgesneden. We brachten ook de horror van stalbranden in beeld en hielden een wake voor duizenden varkens die stierven bij een stalbrand in Nederweert.

In de rechtbank gingen we onder andere in beroep voor eenden die werden doodgeschopt en geslagen in verschillende eendenhouderijen, we dienden een handhavingsverzoek in voor varkens die stikten door een falend ventilatiesysteem en we behaalden een historische overwinning voor zieke varkens die illegaal op transport werden gezet van Nederland naar België. Hiermee werd ook het debat geopend over het falende toezicht van de NVWA.

We bleven druk zetten op het horrorslachthuis Tielt. We voerden actie bij het slachthuis en dienden bezwaar in tegen hun aanvraag voor de uitbreiding van hun slachtvergunning. Tot nu toe hebben we kunnen voorkomen dat dit vreselijke slachthuis zijn capaciteit mag ophogen naar 2,5 miljoen dode dieren per jaar.

Tot slot konden we ervoor zorgen dat de reclamecommissie Lidl werd berispt voor misleidende konijnenvleesreclame. Lidl moest haar reclame aanpassen.

Vervang dierproeven

Een jaar lang actie voerden we actie tegen dierproeven. We stonden bij het BPRC, het apentestcentrum in Rijswijk, bij Janssen Pharmaceutica die nog steeds testen op Beagles. Ook waren iedere maand aanwezig in Leuven tegen de akelige apenexperimenten van de KU Leuven.

Dankzij onderzoek kwamen we er achter dat er in Nederland dierproeven worden gedaan voor de bontindustrie. Dat wetenschappers van de KU Leuven enge experimenten uitvoeren waarbij ratten aan elkaar worden gehecht en dat er in België proefdieren worden gedood om te bewijzen dat sport gezond is. Verder brachten we aan het licht dat er op Zaventem een vlucht is geland met meer dan 300 aapjes die waren bestemd voor een proefdierlabo.

Als lid van de coalitie tegen dierproeven voerden we actie tegen het vangen van apen voor dierproeven op Mauritius en stelden we aan de kaak dat er in Europa ondanks een verbod nog steeds dierproeven worden uitgevoerd voor cosmetica.

Ook de herplaatsing van ex-proefdieren ging verder. Intussen kregen meer dan 1000 muisjes en ratjes een tweede leven!

Ik hoop ook in 2022 samen met jullie veel moois te mogen verwezenlijken.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Ban de jacht

Dankzij juridische procedures hebben we in Nederland veel bereikt. Zo werd het nachtelijke afschieten van konijnen en vossen in Zuid-Holland verboden en ligt ook het afschot van damherten in de Hoeksche Waard stil. Ook mogen jonge, wilde spreeuwen in Limburg niet uit het nest worden gehaald om te gebruiken als lokvogel. Verder werd het afschot van damherten in Friesland voorkomen en won Animal Rights een rechtszaak tegen de gemeente Reeuwijk over het afbreken van jachthutten. Van een hoop juridische procedures is de uitkomst nog niet bekend.

Ook dit jaar waren de hunt saboteurs van Animal Rights in Nederland en België in het veld te vinden om te demonstreren tegen de jacht. Ze waren getuige van vreselijk dierenleed. We brachten het lot van levende lokeenden in beeld We toonden hoe een aangeschoten gans vocht voor zijn leven. en hoe meerdere hazen in de Hoeksche Waard worden doodgeslagen.

In zowel Nederland als België voerden we actie voor een verbod op de hobbyjacht. Een brandbrief aan de Nederlandse politiek werd door tientallen organisaties en prominente personen gesteund. We mochten in het Belgische federale Parlement het verbod op trofeejacht verdedigen.

Weg met bont

We demonstreerden samen met Bont voor Dieren tegen de verkoop van bont bij Skihut in Scheveningen en in Antwerpen. Door het dierenleed in het straatbeeld te brengen, zetten we druk op de laatste winkels en merken die nog martelmode verkopen. In Antwerpen voerden we actie tegen bont bij bontverkoper Verso. Een vertegenwoordiger van Verso kwam naar buiten met de belofte dat het bedrijf vanaf volgend jaar geen bont meer zal verkopen. We gingen verder met het Nederlandse burgerinitiatief voor een importverbod op bont..

Rowena Vanroy, Animal Rights: "Ik wil iedereen die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor de dieren bedanken. Zowel onze talrijke vrijwilligers als onze donateurs. Ik hoop ook in 2022 samen met jullie veel moois te mogen verwezenlijken."