Main content

Inhoud

Alweer kreeftenleed: kreeft sterft trieste dood in homarium Carrefour

Nieuws: 23 januari 2023
Slacht

Animal Rights filmde opnieuw trieste toestanden bij supermarktketen Carrefour: een kreeft ligt levenloos op de bodem van het homarium. Dat is de watertank waar kreeften met vastgebonden scharen en zonder enig voedsel in gehouden worden, tot wanneer ze levend meegegeven worden met de consument. De beelden werden gemaakt op 16 januari 2023 in het Carrefour Hypermarkt-filiaal in Koksijde.

Het is de derde keer deze maand dat Animal Rights beelden van trieste toestanden bij kreeften in Vlaamse supermarkten naar buiten brengt. Animal Rights schreef minister Ben Weyts met de eis om de verkoop van levende kreeften bij wet te verbieden.

Lees ook: Brief naar Vlaams minister Weyts: schaf verkoop levende schaaldieren af!.

Uitgehongerd en met dichtgebonden scharen gestorven

Op de beelden zien we een overleden kreeft die op de rug ligt in het homarium. De kreeft stierf met vastgebonden scharen, ver weg van de habitat waaruit het dier werd weggerukt.

Kreeften die aangeboden worden in supermarkten krijgen geen voedsel. De dieren worden uitgehongerd en levend meegegeven aan de consument. Elke controle ontbreekt over wat er na de verkoop met de levende kreeften gebeurt. Hen levend in tweeën snijden of levend in kokend water gooien staat gelijk aan doodmarteling.

Kreeftenleed bij Delhaize en Carrefour

Begin deze maand toonde Animal Rights hoe kreeften levend verpakt op de dood lagen te wachten bij supermarktketen Delhaize.

Animal Rights kreeg niet lang daarna beelden toesgestuurd vanuit een Carrefour-filiaal. Op de beelden zien we twee dode kreeften die met dichtgebonden scharen stierven in het homarium. Ze worden vastgehouden door een medewerker, die de dieren omdraait en waaruit blijkt dat de scharen en poten slap zijn. De dieren blijken in de supermarkt te zijn overleden.

Verder zien we hoe verschillende kartonnen dozen vol levende kreeften arriveren bij Carrefour. De dieren liggen op elkaar gestapeld in de kartonnen dozen en lijken op het eerste zicht niet te bewegen, tot een medewerker de dieren vastpakt.

Animal Rights schreef deze maand naar aanleiding van de schokkende beelden Delhaize en Carrefour met de vraag om te stoppen met de verkoop van levende kreeften.

Vreselijke lijdensweg

Kreeften worden over de hele wereld gevangen. Ze worden in grote hoeveelheden en met dichtgeplakte scharen opgeslagen totdat ze naar winkels en restaurants worden vervoerd. De wijze van vangen, vervoeren en houden levert de dieren enorm veel stress op. Zo leven kreeften in de natuur in diep, donker water op de bodem. Ze zijn bang voor licht en vermijden dat ook. Het contrast met een helverlicht aquarium in een supermarkt of restaurant kan niet groter zijn.

Kreeften voelen pijn

In november 2021 kondigde het Verenigd Koninkrijk aan de dierenwelzijnswet aan te zullen passen, omdat een overzichtsstudie van de London School of Economics (LSE) met sterke wetenschappelijke bewijzen kon aantonen dat onder meer kreeften pijnen angst kunnen voelen. In bijvoorbeeld Zwitserland, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland is het levend en zonder verdoving koken van kreeften al verboden.

Kies plantaardig

Het is niet meer van deze tijd om dieren onnodig te laten lijden om op ons bord terecht te komen. Animal Rights moedigt iedereen dan ook aan om te kiezen voor de vele heerlijke plantaardige alternatieven voor schaaldieren en vis.

Lees hier al onze plantaardige tips om vis en schaaldieren te vervangen.