Main content

Inhoud

Albert Heijn en Vomar misleiden consument met 'vrije-uitloopeieren'

Nieuws: 6 mei 2022
Slacht

Supermarkten Albert Heijn en Vomar verkopen eieren van opgehokte kippen onterecht als 'vrije-uitloopeieren'. De kippen zitten vanwege de vogelgriepepidemie immers al sinds 26 oktober opgehokt - al meer dan zes maanden lang. Volgens regelgeving mogen de eieren na zestien weken ophokken - bijna vier maanden - niet langer het label ‘vrije uitloop’ dragen. De consument wordt dus misleid.

Kippen mogen al maanden niet naar buiten

Vrije-uitloopeieren zijn gelegd door kippen die de mogelijkheid hebben om naar buiten te lopen. Hiermee zijn hun leefomstandigheden aanzienlijk minder slecht dan de 'scharrelkippen' die in de meeste gevallen nooit buiten komen. Vanwege de landelijke ophokplicht zitten alle kippen al sinds 26 oktober 2021 binnen. Om de eierindustrie tegemoet te komen mogen kippen tot zestien weken ophokken nog steeds 'vrije uitloop' genoemd worden. Daarna moeten de eieren verkocht worden als 'scharreleieren'.

Albert Heijn en Vomar blijven adverteren met 'vrije uitloop'

Animal Rights deed in de eerste week van mei 2022 een ronde langs de grootste supermarktketens in Nederland. Hieruit bleek dat Albert Heijn en Vomar de consument voorhouden nog steeds vrije-uitloopeieren te verkopen.

Bij Vomar liggen de zogenaamde vrije-uitloopeieren gewoon in de winkel. (Zie foto hieronder.) Er wordt niet in de schappen aangegeven dat het echter om scharreleieren gaat en de kippen in kwestie niet buiten zijn geweest.

Albert Heijn verkoopt de 'vrije-uitloopeieren' niet in de winkels, maar adverteert ermee op de website. Wie de aanbiedingen van 'Blije Kip' voor de week van maandag 9 mei bekijkt, ziet als omschrijving: "Vers gelegde vrije uitloop eieren van kippen met een onbezorgd leven. Beschut in een overdekte ren of lekker naar buiten wanneer ze maar willen!"1

Beide supermarkten hebben een standaard verklaring opgenomen op hun website waarin staat dat vrije-uitloopeieren "beperkt" beschikbaar zijn.2 3 Dit is dus onjuist. In het geval van de Vomar heeft de klant die fysiek in de winkel staat hier ook niets aan.

Animal Rights campagnecoördinator Anna Krijger: "Vomar en Albert Heijn trekken zich niets aan van dierenwelzijn en de consument wordt in de maling genomen. Het is schandalig dat de bedrijven hiermee wegkomen." Animal Rights doet melding van de zaak bij de Reclame Code Commissie.

Kies plantaardig

Leghennen hebben een triest bestaan in de pluimveehouderij, ongeacht of ze het label 'vrije uitloop' of 'biologisch' dragen of niet. Bij Animal Rights geloven we dat dieren niet op deze aarde zijn om te moeten lijden voor ons plezier. Daarom kiezen wij voor een plantaardig eetpatroon. We geven je graag tips om eieren te vervangen door diervriendelijke alternatieven!