Main content

Inhoud

Actie bij slachthuis Volys Star voor de vergeten kalkoenen

Nieuws: 9 december 2022
Slacht

In de nacht van donderdag 8 december op vrijdag 9 december 2022 voerde Animal Rights actie bij het enige kalkoenenslachthuis van ons land: Volys Star in Lendelede. De dierenrechtenorganisatie wil daarmee aandacht vragen voor het onnoemelijke leed dat deze dieren tijdens hun korte bestaan moeten ondergaan. Eerder deze week bracht Animal Rights gruwelijke undercoverbeelden naar buiten uit Vlaamse kalkoenstallen waarop te zien is hoe gewonde en zieke dieren geen enkele medische verzorging krijgen en tussen rottende karkassen moeten leven.

Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Vanaf het moment dat kalkoenen geboren worden tot ze sterven zitten ze op elkaar gepropt in stallen zonder daglicht, zonder medische verzorging, te wachten op de dood. Wij brengen de dieren een laatste groet en laten hun lijden niet ongezien voorbijgaan.

Lees ook: Kreupele, zieke en misvormde kalkoenen lijden eindeloos in Vlaamse stallen

Vanaf het moment dat kalkoenen geboren worden tot ze sterven zitten ze op elkaar gepropt in stallen zonder daglicht, zonder medische verzorging, te wachten op de dood. Wij brengen de dieren een laatste groet en laten hun lijden niet ongezien voorbijgaan

Els Van Campenhout, Animal Rights

De laatste levensmomenten van de kalkoenen

Zo’n 25 actievoerders verzamelden bij Volys Star om 3 transporten met kalkoenen op te wachten tijdens een ijskoude nacht. In één transport passen zo'n 1500 kalkoenhennen. De kalkoenen komen tijdens hun korte bestaan nooit buiten. Het enige moment dat de kans krijgen om de verse buitenlucht in te ademen is tijdens de rit naar het slachthuis.

In de vrachtwagens zagen we opnieuw dieren met pootproblemen en verwondingen. Niet alleen tijdens het miserabele bestaan in de stallen, maar ook tijdens het ruw vangen lopen de dieren verwondingen op. De bloedende hennen kregen geen verzorging. Deze gewetenloze industrie kent op geen enkel moment genade voor de dieren.

De actievoerders namen foto's en beeldmateriaal van de kalkoenen. Daarbij brachten we hen een laatste groet, een eerste en laatste blijk van menselijk mededogen.

We zien hoe gebroken veren tussen de spijlen van de kratten uitkomen. Sommige kratten waren bebloed. Het leed van de kalkoenen in de vleesindustrie is eindeloos.

Volys Star

Volys Star is het enige kalkoenenslachthuis van België. Bij Volys worden er wekelijks 16.000 tot 18.000 kalkoenen gedood. Dit slachthuis exporteert onder meer naar Nederland.

Afschuwelijke undercoverbeelden uit Vlaamse kalkoenenindustrie

Animal Rights bracht eerder deze week gruwelijke beelden uit drie verschillende Vlaamse kalkoenstallen. Op de beelden zien we hoe een kalkoen met een kopgezwel ter grootte van een pingpongbal en zwaar misvormde tenen door de stal strompelt. Verder zien we een kalkoen met een gigantisch, doorhangend gezwel op de borst. 
De dieren met pijnlijk misvormde tenen en poten, pootgezwellen of dieren die gewoon niet op de poten kunnen staan zijn niet te tellen. Bij geen enkel dier zijn er tekenen van verzorging te zien.

De kalkoenen creperen letterlijk voor onze ogen. Animal Rights beschouwt dit als verwaarlozing en dierenmishandeling. Dit is een horror industrie die geen verbeteringen hoeft, maar volledig afgeschaft moet worden. Bovendien diende Animal Rights een klacht bij het parket in via onze advocaat tegen de bedrijven voor het onthouden van zorg en de onhygiënische levensomstandigheden.

Animal Rights

Animal Rights roept op om dierenleed van het bord te laten en te kiezen voor de vele plantaardige alternatieven deze feestdagen. Vrede op aarde begint vooral ook op je bord!

Lees hier alles over alternatieven voor kalkoen als kerstinspiratie voor de feestdagen.