Main content

Inhoud

500 demonstranten eisen sluiting slachthuis Tielt

Nieuws: 3 april 2017
Slacht

Op maandag 3 april namen 500 mensen deel aan de protestactie van Animal Rights bij het omstreden varkensslachthuis in Tielt. Diverse dierenrechtenorganisaties waaronder GAIA, Bite Back en het Waalse Animaux en Péril ondersteunen de actie. Het slachthuis kwam afgelopen weken herhaaldelijk in het nieuws naar aanleiding van de schokkende beelden die Animal Rights er gefilmd heeft met verborgen camera.

Benoit van den Broeck, campagnecoördinator van Animal Rights, las een pakkende getuigenis voor van de undercover werker die de mishandelingen van varkens in het slachthuis gefilmd heeft:

"Nu ik hier mijn ervaring en gevoelens tracht neer te schrijven over hetgeen ik heb meegemaakt en gezien, merk ik dat het voor mij zeer moeilijk is de juiste woorden te vinden om het onrecht dat de dieren hier wordt aangedaan te verwoorden... Sommige varkens keken mij recht in de ogen, wat elke keer opnieuw een zeer pijnlijke confrontatie was. Ze zeggen wanneer je in iemand zijn ogen kijkt, je zijn of haar ziel ziet. Steeds opnieuw zag ik inderdaad een ziel, gevuld met pijn, angst en verdriet."

De activisten hebben honderden witte bloemen neergelegd bij het slachthuis als eerbetoon aan de varkens die hier op gruwelijke wijze aan hun einde kwamen. Michel Vandenbosch van GAIA, Benjamin Loison van Bite Back en Nadine Lucas van Animal rights hielden toespraken waarin zij opriepen het slachthuis voorgoed te sluiten. "Sluiting is het enige middel om te garanderen dat dergelijke gruweldaden nooit meer opnieuw gebeuren!"

De pers was massaal aanwezig. Alle grote Vlaamse en Nederlandse kranten brachten verslag uit van de actie, alsook VTM, VRT en de regionale zender Focus WTV.