Main content

Inhoud

40.000 handtekeningen voor verbod nertsenfokkerij

Nieuws: 17 februari 2017
Bont

Op 20 februari bieden Animal Rights en GAIA de Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, een petitie aan voor een spoedig verbod op de nertsenfokkerij. Niet minder dan 40.000 mensen hebben de petitie getekend.

In 2014 beloofde Ben Weyts de nertsenfokkerij in Vlaanderen te verbieden. Wij roepen de minister op om zijn belofte nu zonder verder uitstel na te komen.

Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights

Undercover beelden tonen noodzaak verbod

Het voorbije jaar bracht Animal Rights tot tweemaal toe schokkende beelden van Vlaamse nertsenfokkerijen in de media. De beelden tonen een noodzaak aan voor een verbod: in Langemark worden duizenden nertsen gek van frustratie in krappe vieze kooien die hen geen mogelijkheid bieden om hun natuurlijke gedrag te stellen. In Laarne worden nertsen hardhandig in de gaskist gesmeten. Een verbod is de enige manier om een einde maken aan deze wantoestanden.

Stand van zaken

In 2014 beloofde minister Weyts werk te maken van een verbod op de Vlaamse nertsenfokkerij. Dat was het startschot van een langdurig politiek steekspel tussen de verschillende regeringspartijen. Begin 2016 leek er een doorbraak te komen, toen CD&V verklaarde niet langer tegenstander te zijn van het verbod mits compensatievergoedingen voor de fokkers. Het mocht niet baten. De ommekeer van CD&V leidde slechts tot nieuw politiek gekibbel over een compensatieregeling. Pas in december 2016 kondigde minister Weyts aan dat hij ‘een studie besteld heeft over hoe een vergoedingsregeling bij een verbod er zou kunnen uitzien.’1 Intussen blijft het leed van de Vlaamse nertsen jaar na jaar aanslepen.

Verbod NU!

In 2012 toonde een opiniepeiling van Ipsos aan dat 9 op de 10 Belgen een verbod wensen op de bontfokkerij.1 In Wallonië werd reeds een verbod ingesteld. Animal Rights en GAIA zijn het wachten op een Vlaams verbod beu. Met de petitie willen de organisaties minister Weyts aansporen om het beloofde verbod onmiddellijk in te stellen. De 40.000 handtekeningen worden op 20 februari om 14 uur afgegeven op het kabinet van de minister, Martelaarsplein 19 in Brussel. Activisten van Animal Rights en GAIA zullen met spandoeken post vatten voor de ingang van het kabinet terwijl de voorzitters van de organisaties, Lucas en Vandenbosch, de petitie aanbieden aan minister Weyts. Michel Vandenbosch, voorzitter GAIA: "Als minister van Dierenwelzijn heeft Ben Weyts (N-VA) de plicht om een einde te maken aan het leed van de nertsen in de Vlaamse bontindustrie."